Kot kaže, ZDA spet prihajajo v ospredje

Svetovni trg: Gospodarske okoliščine so ugodne, nekoliko jih kazijo le geopolitična tveganja
Fotografija: Gašper Dovč Triglav Skladi
Odpri galerijo
Gašper Dovč Triglav Skladi

Svetovna gospodarska slika ostaja nespremenjena – nadaljuje se sinhrono okrevanje, znižuje brezposelnost, korporativni dobički rastejo. Še naprej presenečajo ZDA, ki, kot vse kaže, spet prihajajo v ospredje. Majska objava ravni brezposelnosti je znašala 3,8 odstotka, kar je bilo bolje od pričakovanj in hkrati najnižje od leta 2000 dalje.

Tudi drugi indikatorji iz trga dela potrjujejo, da razmere na njem ostajajo dobre. Potrošniško zaupanje ostaja visoko, kar vpliva na obseg potrošnje in hkrati na tako željen dvig inflacije. Zanjo sicer centralna banka ugotavlja, da se končno približuje ciljni ravni – dvema odstotkoma. Po februarskem zastoju se že drugi mesec zapored krepi rast zasebne potrošnje, enako velja za rast osebnih prejemkov. Ta se je glede na pretekli mesec okrepila za 0,3 odstotka. Tudi razmere na trgu nepremičnin ostajajo na visokih ravneh. Cene nepremičnin so marca zrasle več od pričakovanj, in sicer za en odstotek glede na mesec prej, v primerjavi z marcem 2017 pa za 6,8 odstotka.

Močno je presenetila objava indeksa Chicago PMI poslovnih pričakovanj, katerega vrednost je znašala 62,7, kar pomeni da ostaja proizvodni sektor v močni ekspanziji. Podjetja še naprej poslujejo rekordno, agregatna vrednost dobičkov ameriških podjetij v prvem četrtletju je bila najvišja v vsej svoji zgodovini. Glede na preteklo leto so se dobički okrepili za 5,9 odstotka. Posledično še naprej opažamo pozitivne popravke ocen prihodnjih dobičkov, kar velja za vse pomembnejše razvite trge. Podjetja zaradi dobre finančne kondicije nadaljujejo z rekordnimi odkupi delnic, pri tem prednjačijo podjetja iz tehnološkega in farmacevtskega sektorja.

Na nekaterih razvitih trgih v Evropi sicer opažamo upočasnjevanje rasti, ocenjujemo pa, da je zaradi visoke pretekle rasti upočasnjevanje le prehodnega značaja. Tako se, denimo, nadaljuje relativno skromna in umirjena rast nemške trgovine na drobno. Aprilska rast je na letni ravni znašala 1,2 odstotka, kar je precej manj od pričakovane 1,7-odstotne rasti. Zaradi višjih cen storitev, živil in energentov se je nad pričakovanji okrepila inflacija, na letni ravni je rast najvišja od lanskega februarja.

Še naprej pa ostajajo dobre razmere na trgu dela. Maja se je registrirana brezposelnost spet nekoliko znižala, kar je bilo bolje od pričakovanj analitikov. Enako velja za Francijo, ki je v zadnjem četrtletju dosegla najšibkejšo rast bruto družbenega proizvoda po tretjem četrtletju leta 2017. Ta je znašala 0,2 odstotka, kar je precej manj od preteklih petih četrtletij, ko je ves čas znašala okoli 0,7 odstotka. Nižja rast je predvsem posledica upada investicij.

Dobro gospodarsko sliko pa nekoliko kazijo geopolitična tveganja, kar krepi, pravzaprav vrača, višjo volatilnost na kapitalske trge. Ob tem je treba spomniti, da so to sicer običajni pojavi na finančnih trgih, čeprav so bili v bližnji preteklosti odsotni.

Komentarji: