Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Ladja Borkum, na kateri je menda tudi orožje za Izrael, priplula v Koper

Protestniki so sicer zahtevali, naj se ji to prepreči, Levica pa je od oblasti želela, da preverijo, kaj je dejansko na krovu.
Fotografija je simbolična. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
STA
23. 5. 2024 | 06:55
23. 5. 2024 | 14:07
3:09

Ladja Borkum, na kateri je po trditvah nekaterih propalestinskih organizacij menda tudi orožje za Izrael, je davi priplula v Luko Koper. Protestniki so sicer zahtevali, naj se ji to prepreči, Levica pa je od oblasti želela, da preverijo, kaj je dejansko na krovu.

image_alt
Ladja Borkum bo v Kopru pristala, iztovorila, kar ima iztovoriti, in odplula

Da ladja prevaža orožje za Izrael, so maja zatrdile španske propalestinske organizacije, po navedbah katerih naj bi šlo za 20 ton raketnih motorjev, 12,5 tone raket z eksplozivnimi naboji, 1500 kilogramov eksplozivnih materialov in 740 kilogramov topovskih izstrelkov.

Ladja je zaradi pozivov k preiskavi sredi maja že spremenila pot in se, denimo, ni ustavila v španski Cartageni. Nato se je usmerila proti Luki Koper, kamor je danes glede na podatke na spletni strani vesselfinder.com tudi vplula.

Uprava za pomorstvo ji vplutja ni mogla prepovedati

Pred tem so se sicer zvrstili pozivi protestnikov, med njimi Gibanja za pravice Palestincev, naj Slovenija to prepreči. A ministrstvo za infrastrukturo je že v ponedeljek javilo, da ladja izpolnjuje pogoje za vplutje, kar pomeni, da ji tega uprava za pomorstvo ne more prepovedati.

Po informacijah slovenske vlade je sicer domnevno sporni tovor namenjen na Češko, kar je pred dnevi zatrdila tudi španska vlada.

V Levici so kljub temu v torek na vlado naslovili pobudo, naj Slovenija preveri točnost španskih navedb, sproži ustrezne postopke preverjanja tovora in prepreči morebitno tovorjenje kakršnegakoli orožja v državo Izrael s pomočjo slovenske logistične infrastrukture.

V torek je v Kopru potekal protestni shod proti vplutju ladje, na katerem se je zbralo nekaj deset ljudi.

V Luki Koper so v zvezi s poročanjem nekaterih medijev, da so ob tej priložnosti pretovor posebej reorganizirali, pojasnili, da ima podjetje »vso tehnologijo, znanje in vzpostavljene procese ter protokole za izvajanje pretovorne dejavnosti za različne blagovne skupine«. Sporočili so še, da je »obseg pretovornih storitev odvisen od dovoljenj in navodil, ki jih izdajo pristojne institucije, špediterji oz. ladijski agenti«.

TV Slovenija je sicer danes poročala, da naj bi del vojaškega materiala raztovorili v Kopru in prepeljali na Češko, del orožja pa naj bi ostal na ladji. Ta tovor naj bi po prvotni napovedi odplul nazaj v Cartageno v Španiji, vendar so opoldne spremenili cilj, tako da naj bi ladja odplula v Marghero pri Benetkah, je še poročala TV Slovenija.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine