Londonska borza oktobra s šarmom 007

Pred vstopom na borzo zaposlili še (Monney)Penny
Fotografija: Aston Martin se bo iz hišnega ljubljenčka Jamesa Bonda prelevil v resno borzno družbo. Foto Forbes
Odpri galerijo
Aston Martin se bo iz hišnega ljubljenčka Jamesa Bonda prelevil v resno borzno družbo. Foto Forbes

Sloviti proizvajalec luksuznih avtomobilov Aston Martin bo predvidoma oktobra delnice družbe uvrstil na Londonsko borzo. Avtomobilska znamka je filmskim zanesenjakom znana predvsem kot ljubljenček tajnega agenta Jamesa Bonda.

Družba s 107 letno tradicijo bo predvidoma 20. septembra objavila prospekt v katerem bo razkrila okvirno število delnic v javni prodaji in pričakovano ceno. Končni podatki o javni prodaji bodo objavljeni v začetku oktobra. V družbi pravijo, da bo v javni prodaji najmanj 25 odstotkov delnic družbe.
 

Kadrovske okrepitve


Za zaključek projekta se upravni odbor družbe kadrovsko krepi z osebami, ki so že delovale v borznih družbah. Tako bo s kotacijo neizvršna direktorica družbe postala Penny Hughes, ki ima delovne izkušnje v Vodafonu in Morrisonu. Podobnost imena z legendarno Monneypenny je zgolj naključna.

Richars Salomons bo prevzel odbor za revizijo. Salomons je bil do zdaj direktor hotelske verige InterContinental.  Kadrovski okrepitvi za finančno in računovodsko področje sta še Imelda Walsh in Peter Espenhahn, poroča Reuters. Prva prihaja iz prevoznika FirstGroup, drugi pa iz Delloita.
 

Zgled ni Bond, ampak Ferrari


Aston Martin bo letos prodal med 6200 in 6400 avtomobilov, a do leta 2020 naj bi se ta številka povzpela na 10000. Za takšno povečanje pa namerava zgraditi novo tovarno. Uvrstitev delnic na borzo se je sicer že nekaj časa napovedovala in je bila tudi cilj direktorja Andyja Palmerja, potem ko je leta 2014 prevzel vodenje podjetja.
Cilj Astona Martina sicer ni množična proizvodnja avtomobilov, ampak ekskluzivnost v luksuznem razredu, kjer skuša prepoznavnost blagovne znamke približati Ferrariju.

Komentarji: