Luka začela z manj premoga in manj avti

Avtomobilov je bilo manj iz dveh razlogov.
Fotografija: FOTO: Gašper Boncelj
Odpri galerijo
FOTO: Gašper Boncelj

Koper - Luki Koper je v prvem trimesečju leta po daljšem času spet opazneje zanihal pretovor. Skupni pretovor je v treh mesecih letah znašal 5,9 milijona ton, kar je 3 odstotke manj kot v prvem lanskem trimesečju. Najbolj na račun avtomobilov, ki jih je bilo za 17 odstotkov manj (letos 169.000 namesto lanskih 204.000), in premoga. Avtomobilov je bilo manj iz dveh razlogov: v lanskem prvem četrtletju je bil neobičajno večji pretovor avtov, letos v prvih mesecih leta pa se pozna ohlajanje trga.

Sipkih in razsutih tovorov je bilo letos za 13 odstotkov manj kot v prvem četrtletju lani. Med razsutimi tovori je bilo precej manj premoga, ker je ena od italijanskih termoelektrarn februarja zaradi okvare prenehala s poslovanjem. Tudi generalnih tovorov je bilo za 1 odstotek manj. Pozitivno rast so ohranili kontejnerji (teh je bilo v prvem četrtletju 245.983 ali tri odstotke več) in tekoči tovori, ki jih je bilo za kar 10 odstotkov več.

Kljub nazadovanju prometa pa je Luka ustvarila v tem obdobju za skoraj 60 milijonov evrov prihodkov ali polnih 8 odstotkov več kot v enakem lanskem četrtletju.

Preberite še:

Komentarji: