Manj od iger na srečo, več od hotelirstva in gostinstva

Poslovanje Hita: Družba lani dosegla dobre rezultate.
Fotografija: Poslovanje Hita v prvem četrtletju za načrti zaostaja za slabe štiri odstotke. FOTO: Blaž Močnik
Odpri galerijo
Poslovanje Hita v prvem četrtletju za načrti zaostaja za slabe štiri odstotke. FOTO: Blaž Močnik

Nova Gorica – V Hitu, kjer so lani skoraj podvojili čisti dobiček glede na leto prej, v prvem četrtletju letos zaostajajo za poslovnimi načrti. Rezultat nameravajo izboljšati z naložbami v vrednosti 16,5 milijona evrov in zunajigralniškimi dejavnostmi.

»Za nami je zahtevno, a uspešno leto,« pravi Janez Mlakar, predsednik uprave Hita, kjer so lani ustvarili 176,7 milijona evrov prihodkov in 5,8 milijona čistega dobička. Zadolženost so zmanjšali za 2,3 milijona evrov, na dobrih 55 milijonov.
 

Manjši izkupiček iz igralništva


Z igralniško dejavnostjo so zaslužili 150,8 milijona, kar je petodstotna rast, čeprav je bil obisk igralnic manjši za tri odstotke. V hotelirstvu in gostinstvu so imeli 16-odstotno rast in ob 229.000 prenočitvah ustvarili 22,1 milijona evrov prihodkov. Za davke in koncesijske dajatve so plačali 45,2 milijona evrov.

Hit, ki obvladuje 45 odstotkov igralniškega trga ob zahodni meji, je imel v prvem četrtletju manjši izkupiček iz igralništva in boljšega v zunajigralniški dejavnosti.

Ukrepi za izboljšanje poslovanja so usmerjeni predvsem v dvig prodaje zunajigralniškim skupinam, pravi član uprave Tevž Korent. Korejske, izraelske in španske partnerje so prepričali, da lahko gosti Slovenijo odkrivajo iz Nove Gorice. Ob napovedanem dvigu turistične takse na dva evra Korent opozarja, da to za njih pomeni približno 83.000 evrov dodatnih stroškov, zato so predlagali postopni dvig takse v treh letih. Kot pravi, bodo v Italiji spletnemu igralništvu dodali še športne stave, kar pri nas še ni mogoče: »Pričakujemo, da bo spletno igralništvo postalo ena najmočnejših vej igralništva.«
 

Morebitni kupci se še niso oglasili


Za naložbe bodo letos namenili 16,5 milijona evrov. Do konca avgusta bodo obnovili igralniško-zabaviščni center Korona v Kranjski Gori, posodobili igralniško opremo in prenovili kuhinjo in restavracijo v igralnici Perla. Pripravljajo idejne zasnove za širitev igralnice Drive-in na mejnem prehodu Vrtojba. V Hitu je 1764 zaposlenih, pogajanja o novem plačnem sistemu še niso končana. Čeprav država že dalj časa napoveduje prodajo svojega deleža družbe, se morebitni kupci še niso oglasili.

Komentarji: