Mario Draghi pomirja evropske politike in trge

Evropska centralna banka bo, če bo treba, uporabila vsa svoja orodja, a letos za to menda ne bo potrebe, pravi njen predsednik.
Fotografija: Predsednik ECB Mario Draghi v osemletnem mandatu, ki se zaključuje oktobra, zelo verjetno ne bo niti enkrat zvišal obrestnih mer. FOTO Reuters
Odpri galerijo
Predsednik ECB Mario Draghi v osemletnem mandatu, ki se zaključuje oktobra, zelo verjetno ne bo niti enkrat zvišal obrestnih mer. FOTO Reuters

Ljubljana – Če bo treba, bo Evropska centralna banka uporabila vsa svoja orodja, vključno s ponovnim odkupom obveznic, da bi spodbudila evropsko gospodarstvo, je v ponedeljek poslancem evropskega parlamenta zatrdil predsednik ECB Mario Draghi. Če bi šle stvari zelo narobe, bi v ECB lahko uporabili vse svoje razpoložljive inštrumente, je Draghi odgovoril na poslansko vprašanje o možni ponovitvi odkupov obveznic.

Draghi je zraven še pomirjujoče pristavil, da ta čas ni verjetno, da bi bilo tako ukrepanje potrebno, še sploh pa ne še letos. A vprašanje je, če je povsem prepričal skeptične evropske parlamentarce, ki so ECB že lani opozarjali, da svoj velikanski, kar 2600 milijard evrov težak spodbujevalni program kvantitativnega sproščanja, zaključuje konec 2018 prav v najbolj neprimernem času, ko evropsko gospodarstvo drsi v novo obdobje vse nižje rasti.

V ECB so še novembra take pomisleke zavračali, tudi z argumenti, da je gospodarska upočasnitev povsem normalna po letih skokovite rasti, ki je v Evropi ustvarila skoraj deset milijonov novih delovnih mest, znižanje nemške gospodarske rasti pa da je le začasno, zaradi ozkih grl v avtomobilski industriji.

A razmere in gospodarski obeti v Evropi so se v zadnjih dveh mesecih poslabšali, tudi Mednarodni denarni sklad (IMF) je nedavno sklestil napoved gospodarske rasti za evrsko območje, še posebej pa za Nemčijo, in sicer kar za tretjino, z 1,9 na 1,3 odstotka. Zelo nizka rast se za letos napoveduje tudi drugemu in tretjemu največjemu evrskemu gospodarstvu, Italiji in Franciji. Po ekonomskem učbeniku bi države v času, ko se gospodarsko kolesje hitro upočasnjuje, potrebovale zunanjo spodbudo, decembrsko priprtje denarne pipe iz Frankfurta pa v takih razmerah deluje prav obratno, prociklično.

Predstavniki ECB sicer zadnje čase razlagajo, da lahko še naprej delujejo spodbujevalno, prek že dolgo rekordno nizkih in negativnih obrestnih mer in tudi z refinanciranjem že zapadlih obveznic - ponovne uporabe največje »bazuke«, množičnega odkupa obveznic, pa za zdaj torej še ne predvidevajo.


Obrestna mera ECB verjetno v 2019 nespremenjena


Na drugi strani je vse bolj verjetno, da bo ECB tudi v 2019 ohranila svojo ključno obrestno mero nespremenjeno in negativno (pri minus 0,4 odstotka) »Razlog za to niso le znižane gospodarske napovedi, pač pa tudi velika negotovost, kaj bo prinesel brexit, ki ne bo dober ne za Evropo, ne za Britance, zlasti če bo prišlo do trdega izstopa. Tega zdaj nihče čisto dobro ne ve. Razlog so tudi evropske parlamentarne volitve v maju. Če omenim še Italijo, je v Evropi letos nakopičenih toliko političnih tveganj, da bo ECB zelo previdna pri spreminjanju svoje denarne politike. Ne bi me čudilo tudi, če bi proces zaključevanja denarnega sproščanja še bolj upočasnili, ali pa ga celo prekinili,« pravi Mojmir Mrak z ekonomske fakultete v Ljubljani.

Dodaten razlog, da bo ECB letos še posebej pozorna pri svojem ukrepanju, je tudi kadrovska menjava na njenem vrhu: Mariu Draghiju konec oktobra poteče mandat, njegov naslednik, kdorkoli že bo, pa zagotovo ne bo spreminjal obrestnih mer že v prvih mesecih osemletnega mandata.

Ob povečanju globalnih tveganj je vse bolj previdna pri ukrepanju tudi ameriška centralna banka, Federal Reserve, ki danes končuje svoje prvo letošnje zasedanje. Pred časom je sicer za letos napovedala tri zvišanja obrestnih mer, očitno pa bo zaradi spremenjenih okoliščin pri ukrepanju manj velikopotezna.

ECB je sicer decembra, ob odločitvi, da konča odkupe državnih in podjetniških obveznic, objavila svojo znižano napoved gospodarske rasti in inflacije v evrskem območju, nove napovedi pa bo pripravila v marcu.

Komentarji: