Nadzorniki SDH za prodajo NLB

Prospekt za prodajo NLB bo na voljo v petek, v njem bo razkrit razpon, po katerem se bo banka prodajala.
Fotografija: Damjan Belič in Lidija Glavina iz SDH FOTO: Roman
Šipić/Delo
Odpri galerijo
Damjan Belič in Lidija Glavina iz SDH FOTO: Roman Šipić/Delo

Nadzorni svet SDH je odobril prodjo NLB, je povedal Damjan Belič, predsednik nazdornikov SDH. Prospekt za prodajo NLB bo na voljo v petek, v njem pa bo razkrit razpon, po katerem se bo banka prodajala. Nato bodo šli v prodajne sestanke. Za male, nepoučene vlagatelje bo na voljo del tranše (pisali smo, da bo to 10 odstotkov o.p.). Ali bo na voljo za prodajo 50 odstotkov ali 75 odstotkov, bo odvisno od povpraševanja. Belič glede cenovnega razpona pravi, da je postavljen 'ambiciozno'.

»Republika Slovenija bo imela 25 odstotkov in eno delnico, ostalo bo razpršeno,« je povedala Lidia Glavina, za NLB pričakuje, da bo ostala samostojna finančna institucija.

Uprava in nadzorniki SDH so se odpovedali nakupu delnic NLB.

Kakšna je širina razpona delnic? »Širina je določena po mednarodnih izkustvenih pravilih, mi smo se tega držali,« pravi Damjan Belič.


Vlada ni želela odločati o NLB


V prvem poizkusu privatizacije NLB so se nadzorniki določili, da odgovornost prenesejo na vlado Mira Cerarja. Aktualna vlada Marjana Šarca se je odločila, da o tej temi noče odločati.
Preberite tudi: Država za dobre tri milijarde evrov v minusu
Premier Marjan Šarec je pričakoval, da bo SDH na današnji seji, na kateri je odločal o predlogu cenovnega razpona za delnico NLB, sprejel odločitev in da je ne bo preložil na vlado, kot se je to zgodilo v lanskem poskusu prodaje banke, je poročala STA.

https://services.delo.si/enovice/prijava/

SDH mora opraviti svojo nalogo pri tej prodaji. Delamo na tem, da bo SDH to naredil, ker je to njegova naloga. Če bo vlada ves čas pokrivala nekoga, ki ni opravil svoje naloge, potem ne bo dobro, je dejal Šarec. Večjega nasprotovanja javnosti prodaji ni bilo, so pa se kopja lomila na umetniški zbirki NLB, ki je med postopkom postala nacionalno bogastvo, in glede zapiranja nekaterih poslovalnic.
Damjan Belič je omenil, da med sejo nadzornikov ne spremljajo medijev, tako da izjave niti ne pozna.


Razmere na trgih niso dobre


Medtem ko tečejo odločilne ure o odločitvi za privatizacijo NLB, pa na mednarodnih delniških trgih vlada neurje.

Preberite še:

Komentarji: