Nemški inštitut sklestil napoved rasti za letos in jo zvišal za 2020

Ifo:Globalno povpraševanje po nemških izdelkih slabi, a na drugi strani so gospodarski temelji močni, prihodki gospodinjstev naj bi se zvišali.
Fotografija: Globalno povpraševanje po nemških izdelkih slabi, ker mednarodna ekonomija izgublja zagon, a temelji nemškega gospodarstva so močni, so prepričani v Ifu. FOTO: Mercedes Benz
Odpri galerijo
Globalno povpraševanje po nemških izdelkih slabi, ker mednarodna ekonomija izgublja zagon, a temelji nemškega gospodarstva so močni, so prepričani v Ifu. FOTO: Mercedes Benz

Ljubljana – Vodilni nemški ekonomski inštitut, münchenski Ifo, je sklestil napoved letošnje gospodarske rasti v Nemčiji z 1,1 na 0,6 odstotka, za prihodnje leto pa jo je zvišal z 1,6 na 1,8 odstotka.

Globalno povpraševanje po nemških izdelkih slabi, ker mednarodna ekonomija izgublja zagon, zato bodo zdajšnje težave nemških proizvodnih podjetij le postopoma prešle. A po drugi strani nemška ekonomija ostaja v solidni kondiciji, število zaposlenih bo še naprej raslo. Z lanskih 44,8 milijona naj bi se zvišalo na 45,2 milijona v letošnjem in na 45,5 milijona v prihodnjem letu, predvidevajo v Ifu, kjer na drugi strani pričakujejo tudi zmanjšanje števila brezposelnih z 2,34 na 2,12 milijona. Posledično naj bi se znižala tudi stopnja nezaposlenosti, in sicer s 5,2 na 4,7 odstotka v prihodnjem letu. 

Vodilni analitik Timo Wollmershäuser za letos pričakuje tudi velik porast realnih prihodkov nemških gospodinjstev, in sicer predvsem po zaslugi močnega povišanja plač, nizke inflacije, znižanja davkov in socialnih prispevkov ter hkratnega povečanja javnih transferjev. To naj bi spodbudilo zasebno potrošnjo in gradbeništvo, pri tem pa naj bi se v primerjavi z lani precej povečala tudi državna poraba, in sicer letos za 2,6, prihodnje leto pa za 1,6 odstotka. 

Komentarji: