Predstavitvena informacija

Netflix, Apple, Google, Amazon ter priložnosti za varčevanje

Imate 30 evrov na mesec za varčevanje, in vas zanima, ali lahko vlagate v uspešna globalna podjetja? LAHKO!
Fotografija: Vaša prihodnost je vaša odgovornost. FOTO: Generali Investments
Odpri galerijo
Vaša prihodnost je vaša odgovornost. FOTO: Generali Investments

Svet se spreminja, spreminjajo se naše navade, ste se kdaj vprašali, ali bi morali spremeniti tudi svoje varčevalne navade? PREMISLITE ZDAJ!

Nekaj statistike za uvod:
Slovenci smo zgodovinsko zelo varčen narod. Podatki kažejo, da na uspe letno prihraniti 13 % svojih prihodkov. Samo v letošnjem letu, ki se še ni izteklo, se je skupna vrednost depozitov povečala za 1,6 milijarde evrov, ne glede na to, da se obrestne mere gibljejo okoli ničle.  

Slovenci še vedno varčujemo tako, kot so varčevali naši starši: polovica naših prihrankov je v depozitih in gotovini. A svet se spreminja, spreminjajo se navade potrošnikov, na voljo so nova podjetja in boljši produkti. Novemu okolju smo prilagodili potrošniške navade in čas je za razmislek, ali moramo spremeniti tudi svoje varčevalne navade?

Ko se odločate za naložbe oziroma varčevanje, je prav, da izhajate iz svojih lastnih okoliščin in finančnih ciljev in si oblikujete naložbeno strategijo, prilagojeno svojim okoliščinam in naklonjenosti do tveganja. Tako kot se razlikujemo po življenjskem slogu, željah in potrebah, se razlikujemo tudi po tem, za kaj in na kakšen način varčujemo. A tudi s 30 evri na mesec za varčevanje lahko svoje prihranke plemenitimo v globalno najbolj uspešnih podjetjih. Kako? Z mesečnim varčevanjem v Generali Krovnem skladu.

Kako se lotiti varčevanja? Za vas imamo 7 pravil varčevanja, ki se jih morate držati.  
 

1. PRAVILO

Varčujte načrtno in po meri
Odgovorite si na tri vprašanja:
1 – Ali vem, koliko sredstev imam na voljo za varčevanje?

Do tega zneska pridete tako, da ugotovite, kolikšnega deleža mesečnih prihodkov ne porabite za tekoče mesečne potrebe ali večje nakupe v bližnji prihodnosti in ga lahko namenite za dolgoročno varčevanje.
2 – Ali vem, koliko želim privarčevati?
Z odgovorom na to vprašanje določite finančni cilj.
3 – Ali vem, koliko časa imam na voljo za varčevanje?
Določite časovni horizont varčevanja, saj to vpliva na izpostavljenost tveganju in tudi odločitvi, v katere naložbe vlagati.
 

2. PRAVILO

Izberite način varčevanja
V drugem koraku izberete način varčevanja, ki vam najbolj ustreza. 

Imate dve možnosti.

1 – Varčevanje z enkratnimi zneski
Varčujete lahko z enkratnimi različno visokimi zneski v različnih obdobjih.
2 – Mesečno varčevanje
Varčujete lahko postopno mesečno z varčevalnimi načrti in izkoristite metodo povprečne nakupne vrednosti. Hkrati je to najcenejša oblika varčevanja, saj se vstopni stroški ne zaračunavajo.

Za vplačila ne lovite nizkih tečajev in ne čakajte »pravega trenutka«, saj ga je možno prepoznati šele, ko je že mimo. Izkoristite pa priložnosti, ki se vam ponujajo.
 

3. PRAVILO 

Spoznajte različne tipe vlagateljev
Ko se odločamo, kam s prihranki in kje varčevati, so nekateri zadržani in se jim zdi varnost pomembnejša od višine donosa. Drugi se odločajo drzneje, pripravljeni so se soočiti tudi z nekoliko večjimi padci vrednosti naložbe, če menijo, da bo ta dolgoročneje zato prinesla več.

Tako razlikujemo 5 različnih vlagateljskih profilov: od zelo previdnega, previdnega, zmernega, dinamičnega do zelo dinamičnega vlagatelja. Kakšen je vaš profil, preverite tu.
 

4. PRAVILO

Ocenite, koliko tveganja si lahko privoščite
Vsak vlagatelj ima torej svoj vlagateljski profil. Pri identifikaciji svojega profila morate upoštevati svojo »subjektivno« nagnjenost k tveganju (oziroma koliko bi si želeli tvegati) in hkrati tudi svojo »objektivno« sposobnost tvegati (koliko tveganja si glede na svoje finančno in socialno stanje realno lahko privoščite).
 

5. PRAVILO

Razpršite svoje naložbe
Svoj portfelj naložb morate vedno razpršiti tako, da vas morebitna izguba pri eni vrsti naložb ne bo ogrozila. Zagotavljamo vam širok nabor možnosti, saj Generali Krovni sklad sestavlja 16 podskladov z različnimi naložbenimi priložnostmi.
 

6. PRAVILO

Svoja sredstva zaupajte le najboljšim
Ni vseeno, kdo je vaš partner pri naložbah. Pri izbiri družbe za upravljanje upoštevajte:
•    zgodovino delovanja,
•    velikost sredstev v upravljanju,
•    profesionalnost,
•    etičnost finančnih svetovalcev,
•    strokovnost in uspešnost upraviteljske ekipe in
•    stroške.

Izberite strokovnjake, ki jim lahko zaupate. Premoženje skladov družbe Generali Investments upravljajo priznani strokovnjaki, ki za uspešnost prejemajo številna slovenska in tuja priznanja.
 

7. PRAVILO

Redno spremljajte svoje naložbe
Vaša prihodnost je vaša odgovornost. Priporočamo, da vsaj enkrat na leto preverite svoje naložbene cilje in zastavljeno strategijo ter ocenite, kdaj boste potrebovali svoja sredstva.