Odgovori in vprašanja o informativnih izračunih dohodnine

Zavezanci jih lahko pričakujejo v svojih poštnih nabiralnikih v prvih dneh aprila.
Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Finančna uprava je v prvem svežnju z datumom odpreme 29. 3. 2019 poslala 953.500 informativnih izračunov dohodnine za leto 2018. Zavezanci jih bodo na dom prejeli po navadni pošti v prvih dneh aprila. Rok za vložitev ugovora se izteče 29. aprila 2019. Rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 29. maj 2019, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na TRR do 29. maja 2019. Naslednji sveženj informativnih izračunov bo odpremljen 31. maja 2019, so spročili iz FURS


Do kdaj lahko podate ugovor?


Zavezanci, ki bodo v naslednjih dneh na dom po navadni pošti prejeli informativne izračune dohodnine, naj te natančno pregledajo in preverijo, če so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Nato naj navedene podatke primerjajo s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca. V kolikor zavezanec ugotovi, da podatki v informativnem izračunu niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morajo najpozneje do 29. aprila 2019 podati ugovor. V nasprotnem primeru storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 evrov do 400 evrov.
 

Ali ugovor lahko vložim elektronsko?


Ugovor lahko zavezanci vložijo elektronsko prek sistema eDavki tudi zgolj z davčno številko in geslom preko računalnika, tabličnega računalnika ali pametnega mobilnega telefona. Na podlagi ugovora bo davčni organ zavezancu izdal dohodninsko odločbo.
 

Kaj če vam niso upoštevali vzdrževanega družinskega člana?


Zavezanci, ki do izdaje informativnega izračuna dohodnine niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko to storijo še v ugovoru.
 

Izračun je OK, ali moram kaj narediti?


Če pa se zavezanci z informativnim izračunom strinjajo, torej ocenijo, da je dejansko stanje takšno, kot je navedeno na informativnem izračunu dohodnine, jim ni treba storiti ničesar, ker bo informativni izračun po poteku roka za ugovor samodejno postal odločba.
 

Kaj pa če je razlika nekaj centov?


Zaradi nekaj centov razlike ni treba vlagati ugovora zoper informativni izračun dohodnine
Zavezancem ni treba vlagati ugovorov zoper informativni izračun dohodnine, če razlika med zneski dohodkov iz informativnega izračuna in zneski dohodkov iz obvestil, prejetih s strani izplačevalcev, v skupnem znesku, ne presega en evrov. Pri veliki večini zavezancev, kjer je zaradi zaokroževanja zneskov prihajalo do razlik, te znašajo nekaj centov, večja razlika (do enega evra) pa lahko pride pri zavezancih, ki so imeli v preteklem letu večje število različnih izplačevalcev.

 

Kdaj mi bo Furs nakazl denar?


Glede na datum odpreme 29. marec 2019 se bo rok za ugovor iztekel 29. aprila 2019, rok za plačilo premalo plačane dohodnine je 29. maj 2019, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na transakcijski račun do 29. maja 2019.
V prvi tranši bodo informativni izračuni izdani rezidentom Republike Slovenije, ki so zavezanci za vložitev dohodninskih napovedi in niso uveljavljali vzdrževanih družinskih članov ali niso dosegali dohodkov iz dejavnosti (če davčno osnovo ugotavljajo na podlagi dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov) ali nimajo dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti.
 

Nisem dobil izračuna, kdaj gre ven naslednji sveženj


Informativni izračun bodo lahko zavezanci videli tudi na mobilni aplikaciji eDavki. Naslednji sveženj informativnih izračunov bo odpremljen 31. maja 2019.


V prvem svežnju bo informativne izračune prejelo 953.500 zavezancev, od tega 307.570 (32,3 odstotka) z doplačili, 249.905 (26,2 odstotka) z vračili, 396.025 (41,5 odstotka) pa brez vračila ali doplačila dohodnine. V tej tranši bo skupaj za 46.170.055,43 evrov doplačil in 64.567.979,56 evra vračil. Povprečni znesek doplačila znaša 150 evrov, povprečni znesek vračila pa 258 evrov.

 

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: