Odprte prijave za Inženirko leta 2021

Že četrto leto se išče 10 inženirk, ki naj bi postale zgled in navdih mladim dekletom, da se bodo lažje odločala tudi za tehniške poklice.
Fotografija: Nominiranke za Inženirko leta 2020. FOTO: Andrej Križ
Odpri galerijo
Nominiranke za Inženirko leta 2020. FOTO: Andrej Križ

Odprl se je razpis za Inženirko leta 2021, na katerega se je možno prijaviti do 24. septembra prek obrazca na spletni strani www.inzenirka-leta.si. Organizatorji že četrto leto iščejo 10 inženirk iz slovenskih podjetij, organizacij in ostalih združenj, ki naj bi postale zgled in navdih mladim dekletom, da se bodo lažje odločala tudi za tehniške poklice.

Januarja je inženirka leta 2020 postala Jasna Hengović, razvijalka programske opreme v Cosylabu. Z izborom Inženirka leta se naslavlja problem nevidnosti inženirk v družbi in gradnja skupnost slovenskih inženirk, saj so se v treh letih na izbor prijavile že 103 inženirke. Med prijavljenimi kandidatkami bo komisija izbrala deset predstavnic letošnje četrte generacije inženirk, ki bodo javnosti predstavljene 11. novembra, priznanje Inženirka leta 2021 pa bodo podelili na slavnostnem dogodku 5. januarja 2022.

image_alt
Šele ko imaš izkušnjo, lahko res verjameš vase


V središču izbora Inženirka leta niso inženirski dosežki posameznic, temveč njihov potencial, da so kot inženirke zgled in navdih mlajšim generacijam deklet, so zapisali organizatorji in dodali, da je namen čim širša družbena promocija inženirk, ki lahko s svojo osebnostjo in delom mlade spodbudijo, navdušijo in opogumijo za odločitev za vpis na inženirski študij ter inženirsko poklicno pot. Pri izboru šteje tudi doprinos inženirk k razvoju tehnologije ter napredku gospodarstva in družbe kot celote.

Medeja Lončar, direktorica Siemens Slovenija in predsednica uprave Siemens Hrvaška, pobudnica izbora Inženirka leta, pravi: »Če želimo biti kot nacija uspešni, bomo morali imeti veliko tehnološkega znanja tudi v prihodnosti in zato se nam zdi pomembno, da promoviramo inženirske poklice tudi med dekleti.« Mnenje o tem, da je inženirski poklic pretežno domena moških, se vse bolj umika realnosti, pa poudarja Darko Švetak, glavni in odgovorni urednik revije IRT3000, soorganizator izbora. In dodaja, da tudi na inženirkah svet stoji, poleg tega pa je danes vsak inženirski poklic primeren za dekleta.

image_alt
Kot učitelj lahko za poklic navdušuješ samo, če imaš rad svoj predmet


Izbor, ki je nastal na pobudo Siemens Slovenija, je del iniciative Inženirke in inženirji bomo!. Poteka v soorganizaciji revije IRT3000 in družbe Mediade v sodelovanju z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter sodelujočimi partnerji.

Preberite še:

Komentarji: