Okrepljeno kreditiranje gospodinjstev, skromno pa podjetij

Banke so januarja letos poslovale z dobičkom, ki je na ravni bančnega sistema pred obdavčitvijo znašal 40 milijonov evrov.
Fotografija: Po oceni Banke Slovenije pa eno izmed ključnih izzivov za bančni sistem v srednjeročnem obdobju ostaja ustvarjanje stabilnega prihodka. Foto Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Po oceni Banke Slovenije pa eno izmed ključnih izzivov za bančni sistem v srednjeročnem obdobju ostaja ustvarjanje stabilnega prihodka. Foto Leon Vidic/Delo

Na Banki Slovenije ugotavljamo, da razmere v bančnem sistemu ob ugodnem gospodarskem okolju ostajajo stabilne. Nadaljuje se okrepljeno kreditiranje gospodinjstev, še zlasti pri potrošniških posojilih, skromno pa ostaja kreditiranje podjetij. To se delno odraža v nizki rasti neto obrestnih prihodkov bank, ugotavljajo na Banki Slovenije.

Banke so januarja letos poslovale z dobičkom, ki je na ravni bančnega sistema pred obdavčitvijo znašal 40 milijonov evrov. K tem so pomembno prispevale sproščanje oslabitev in rezervacij.

Bilančna vsota bančnega sistema se je januarja medletno povečala za 2,5 odstotka na 39 milijard evrov. Pri tem se vloge nebančnega sektorja povečujejo bolj kot posojila nebančnemu sektorju.

Po oceni Banke Slovenije pa eno izmed ključnih izzivov za bančni sistem v srednjeročnem obdobju ostaja ustvarjanje stabilnega prihodka.

Komentarji: