Opec bo povečal proizvodnjo nafte za milijon sodov dnevno

Z julijem bodo članice naftnega kartela izvažale več, kar bo pomagalo pokrivati rastoče svetovno povpraševanje
Fotografija: Khalid al-Falih, naftni minister Savdske Arabije, je uspešno zagovarjal predlog o povečanju črpanja nafte. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Khalid al-Falih, naftni minister Savdske Arabije, je uspešno zagovarjal predlog o povečanju črpanja nafte. FOTO: Reuters

Dunaj – Članice organizacije izvoznic nafte Opec so se včeraj dogovorile, da skupno proizvodnjo z julijem povečajo za milijon sodov dnevno. Dogovor naj bi zmanjšal možnosti, da bi ponudba nafte v prihodnjih mesecih pričela zaostajati za povpraševanjem.

Opec, ki so ga v letu 2016 »težile« nizke cene, je od začetka 2017 uspešno uresničeval dogovor o zmanjšanju proizvodnje za 1,8 milijona sodov dnevno. Še za dodaten milijon sodov dnevno je v zadnjem letu dni proizvodnja nafte upadla zaradi gospodarske krize v Venezueli in izpada proizvodnje v Libiji in Nigeriji. Čeprav je v tem času rasla predvsem proizvodnja v ZDA, sta se količinsko proizvodnja in poraba nafte uravnotežili, hkrati pa je močno zrasla cena – z najnižje vrednosti 27 dolarjev za sod v letu 2016 na današnjih približno 75 dolarjev za sod.

Povpraševanje po nafti, ki je povezano z gospodarsko rastjo, se na svetovni ravni povečuje. Po podatkih mednarodne agencije za energijo IEA bo s 97,8 milijona sodov dnevno v letu 2017 letos zraslo na 99,1 milijona enot, prihodnje leto pa na 100,6 milijona sodov dnevno. Največje porabnice nafte – ZDA, Kitajska in Indija – so v zadnjih mesecih tudi najbolj intenzivno pritiskale na Opec, naj zato poveča proizvodnjo.

Ideji je bila naklonjena predvsem Savska Arabija, ki ima tudi največje rezervne zmogljivosti in lahko v kratkem času najbolj poveča proizvodnjo. Pridobila je tudi podporo Rusije, ki sicer ni članica Opec, ima pa interes, da ob visokih cenah poveča svoje prihodke od izvoza nafte. Formalnemu povečanju črpanja je nasprotoval Iran, predvsem zato, ker so ZDA obnovile sankcije proti njemu in povečanja dovoljene kvote v resnici ne bo mogel izkoristiti.

Prav zato analitiki pričakujejo, da bo resnično povečanje proizvodnje Opec v prihodnjih mesecih manjše od milijona sodov dnevno. Trg bo še naprej v krhkem ravnovesju, tako da tudi bistvenega znižanja cen nafte ni pričakovati.

Komentarji: