Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Posojila za vlaganja v turistično infrastrukturo

Na voljo naj bi bilo 160 milijonov evrov.
FOTO: /
FOTO: /
Maja Grgič
11. 5. 2018 | 06:00
3:12
Ljubljana – Na ministrstvu za gospodarstvo nameravajo v okviru SID banke oblikovati posojilni sklad za financiranje turistične infrastrukture, za katerega bi namenili 160 milijonov evrov. Predlog je v medresorskem usklajevanju, o njem pa naj bi še pred volitvami odločala vlada.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu, bodo sredstva namenjena financiranju ekonomsko upravičenih naložb v Sloveniji s področja namestitvenih zmogljivosti, športne, zabaviščne in kulturne infrastrukture, žičnic in turističnih letovišč, katerih stroški ne bodo presegli 50 milijonov evrov. Za to bo na voljo 160 milijonov evrov povratnih sredstev, ki jih bodo zagotovili iz posojilnega sklada in že povrnjenih sredstev za pomoč gospodarstvu.

SID banka bo vlagateljem financirala 85 odstotkov stroškov projekta ali največ 20 milijonov, kar pomeni, da bodo morali investitorji zagotoviti lastna sredstva. Ročnost posojila, ki naj bi imelo nižjo obrestno mero od referenčne, bo od šest do trideset let, pri čemer lahko vlagatelji računajo tudi na največ petletni moratorij vračila. Posojilo bo imelo status pomoči de minimis, zato ga ne bo treba priglašati evropski komisiji kot državno pomoč, sredstva pa bodo namenjena tako velikim, srednjim kot malim in mikro podjetjem.

Na ministrstvu so se za to menda odločili, ker Slovenija nima več možnosti črpanja evropskih sredstev za turistično infrastrukturo. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pričakuje, da se bo del tega denarja porabilo tudi za izgradnjo novih in tudi višje kategoriziranih hotelov, ki jih v številnih slovenskih turističnih krajih primanjkuje. Med takšne kraje nedvomno sodijo Bohinj, Bovec, Ljubljana... Namestitvene zmogljivosti namreč marsikje ne dohajajo rasti turističnega obiska.

hoteli zvezdice FOTO: Delo/
hoteli zvezdice FOTO: Delo/


V Sloveniji imamo sicer vsega skupaj 395 hotelov, od tega največ takšnih, ki imajo tri ali štiri zvezdice (glej grafiko). Petzvezdičnih hotelov imamo le 12, od katerih sta le dva uvrščena v razred superior: to sta Kempinski v Portorožu in od lani še Intercontinental v Ljubljani.
 Kot rečeno bi lahko vlagatelji pri SID banki dobili do 20 milijonov evrov virov, seveda ob ustrezni zagotovitvi lastnih sredstev. Če upoštevamo, da je bila denimo vrednost naložbe za gradnjo Intercontinentala ocenjena na okoli 40 milijonov evrov, bi lahko z ugodnimi državnimi krediti zgradili kar nekaj hotelov po državi.

Počivalšek je v času svojega ministrovanja uspel povečati sredstva za turistično promocijo Slovenije. Za sofinanciranje razvoja in promocije turistične ponudbe vodilnih turističnih destinacij v Sloveniji je letos razpisalo 3,3 milijone evrov, konec aprila pa še 4,6 milijona evrov za digitalno promocijo slovenskih turističnih destinacij v tujini.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine