Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Potniki, pozor, Adria Airways je odpovedala več letov do konca junija

Večinoma bodo do konca junija odpovedani nočni leti na relaciji Ljubljana-Skopje-Ljubljana in Ljubljana-Priština-Ljubljana, nekaj poletov pa je bilo odpovedanih tudi na posameznih drugi relacijah.
V Adrio Airways smo poslali več vprašanje glede nameravanih odpovedi letov in razlogov zanje. Ko jih dobimo, jih bomo objavili.
Foto: Leon Vidic/Delo
V Adrio Airways smo poslali več vprašanje glede nameravanih odpovedi letov in razlogov zanje. Ko jih dobimo, jih bomo objavili. Foto: Leon Vidic/Delo
N. G.
14. 6. 2019 | 12:50
14. 6. 2019 | 15:58
5:47
Adria Airways je zaradi tehničnih in operativnih razlogov odpovedala več letov do konca junija. Predvidevajo, da bodo operacije stabilizirali z začetkom julija, so pojasnili v letalskem prevozniku.

Večinoma bodo do konca junija odpovedani nočni leti na relaciji Ljubljana-Skopje-Ljubljana in Ljubljana-Priština-Ljubljana, nekaj poletov pa je bilo odpovedanih tudi na posameznih drugi relacijah, so sporočili.

Danes so odpovedali polete na relaciji Ljubljana-Frankfurt-Ljubljana ter dve rotaciji na relaciji Ljubljana-Priština-Ljubljana. Za današnji dan so bili, namesto da bi odpovedali posamezne polete, primorani združiti polete Ljubljana-Podgorica-Sarajevo-Ljubljana; Ljubljana-München-Zürich-Ljubljana; Ljubljana-Skopje-Tirana-Ljubljana.

Za jutri so bili odpovedani jutranji oziroma dopoldanski leti iz Skopja, Tirane, Bruslja, Münchna in Züricha v Ljubljano ter iz Ljubljane v Bruselj in München. Ter večerni leti iz Ljubljane v Tirano, Skopje in Prištino.



»Obveščanje potnikov o odstopanjih od predvidenega urnika letenja poteka, hkrati pa se trudimo, da vsem potnikom, ki smo jim lete odpovedali, najhitreje poiščemo alternativne polete,« so še dodali.


 

Že dlje časa v težavah


Adria Airways je sicer že dlje časa v težavah. Grozila ji je izguba licence, s čimer bi njihova letala ostala prizemljena, vendar je agencija za civilno letalstvo januarja ugotovila, da je z izvedenimi in predvidenimi poslovnimi in finančnimi ukrepi izkazala, da je dolgoročno plačilno sposobna ter izpolnjuje zahteve za imetnika operativne licence.

Med lani obljubljenimi ukrepi je bilo tudi deset milijonov evrov dokapitalizacije; vendar te po propadu posla z ruskim Suhojem ni bilo. Kapital je družba z 1,5 na 3,28 milijona evrov povečala s pripojitvijo družbe STBE, ki naj bi bila lastnica blagovne znamke Adria. S tem je 54-odstotni lastnik postal pravnik z Malte Stefan Beulertz, doslej 100-odstotni lastnik družbe STBE. Družba AA International Aviation Holding, ki sodi pod okrilje družbe 4K Invest, ostaja 46-odstotna lastnica.  
 

Težke razmere za letalske prevoznike


Lani je Adria Airways poslovala z visoko izgubo, vendar poslovni izkaz podjetja za lani še ni znan. Še bolj neugodno pa je okolje za letalske prevoznike letos. Pomembnejši evropski letalski prevozniki so v prvem četrtletju letos večinoma poslovali z visoko izgubo. Spopadajo se z ostro konkurenco in posledično nižjimi cenami vozovnic ter visokimi cenami kerozina.

Konkurenca ne prizanaša niti Adrii Airways. Ta je tako srbskega prevoznika Air Serbia prijavila evropski komisiji zaradi suma pridobitve nezakonite državne pomoči. Spomnimo; prejšnji teden so z upravljalca brniškega letališča Fraporta Slovenija sporočili, da bo Air Serbia avgusta z Ljubljane začel leteti v Niš, povezavo pa bo ohranil tudi v zimskem voznem redu.

Več letalskih prevoznikov je v zadnjem času tudi propadlo; konec marca zaradi finančnih težav niso poletela letala islandske nizkocenovne letalske družbe Wow Air, ki je letela tudi v ZDA. V zadnjem času so propadli tudi britanski nizkocenovnik Flybmi, nordijski Primera Air in ciprski Cobalt.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine