Razpoloženje decembra boljše, izjema so storitve

Zaupanje potrošnikov, ki je padalo pet zaporednih mesecev, se je v decembru na mesečni ravni izboljšalo, opazen pa je vpliv podražitev, še ugotavlja Surs.
Fotografija: Kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih, kamor sodi tudi gostinstvo, se je decembra na mesečni ravni znižal, na letni pa povišal. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih, kamor sodi tudi gostinstvo, se je decembra na mesečni ravni znižal, na letni pa povišal. FOTO: Jure Eržen/Delo

Gospodarsko razpoloženje je v decembru zadovoljivo, kazalnik gospodarske klime pa je bil ta mesec višji pri obeh primerjavah – na mesečni ravni za 1,9 odstotne točke, na letni za 14,2 odstotne točke, ugotavljajo na državnem statističnem uradu (Surs).

Na mesečni ravni so k zvišanju gospodarskega razpoloženja prispevali vsi posamezni kazalniki, razen kazalnika zaupanja v storitvenih dejavnostih, ki je bil nižji za 1,1 odstotne točke. Na drugi strani pa je bil kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih višji za 1,6 odstotne točke, med potrošniki za 0,6, v trgovini na drobno za 0,5 in v gradbeništvu za 0,3 odstotne točke.

Na letni ravni so se zvišali vsi kazalniki, najbolj pa kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih, ki je bil višji za sedem odstotnih točk. Sledijo kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih, ki se je zvišal za 3,5, v gradbeništvu za 1,3, v trgovini na drobno in med potrošniki pa za 1,1 odstotne točke. 

Zaupanje potrošnikov ki je prej vztrajno padalo pet zaporednih mesecev, se je v decembru na mesečni ravni izboljšalo, še ugotavlja Surs. Med potrošniki se je sicer najizraziteje krepilo mnenje glede podražitev in doseglo najvišjo raven po oktobru 2008.

Komentarji: