Sodelovanje v javnih naročilih dovoljeno tudi za kršitelje delovnopravne zakonodaje

Ustavno sodišče je zadržalo izvajanje dela zakona o javnih naročilih, ki se nanaša na avtomatično izločanje podjetij z dvema pravnomočnima prekrškoma s področja delovne zakonodaje iz postopkov javnih naročil.
Fotografija: Ker je KPL odvisen od javnih naročil, naj bi prepoved sodelovanja v javnih naročilih privedla v odpuščanje delavcev in propad družbe. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Ker je KPL odvisen od javnih naročil, naj bi prepoved sodelovanja v javnih naročilih privedla v odpuščanje delavcev in propad družbe. FOTO: Roman Šipić/Delo

Ustavno sodišče je zadržalo izvajanje dela zakona o javnih naročilih, ki se nanaša na avtomatično izločanje podjetij z dvema pravnomočnima prekrškoma s področja delovne zakonodaje iz postopkov javnih naročil. Tako bodo tudi ta podjetja ob predložitvi dokazov svoje zanesljivosti lahko sodelovala v javnem naročanju.

Ustavno sodišče je postopek za oceno ustavnosti tega dela zakona o javnem naročanju začelo na pobudo ljubljanskega gradbinca KPL. Ta je bil leta 2017 kaznovan s 3000 evri za dve kršitvi zaradi nespoštovanja določb o počitkih in delovnem času. Ker je KPL odvisen od javnih naročil, naj bi prepoved sodelovanja v javnih naročilih privedla v odpuščanje delavcev in propad družbe.

Ustavno sodišče je podprlo pobudo KPL in začasno zadržalo izvajanje dela zakona o javnih naročilih. Zapisali so, da do končne odločitve ustavnega sodišča lahko gospodarski subjekt predloži naročniku dokaze, da je sprejel zadostne ukrepe, s katerimi lahko dokaže svojo zanesljivost kljub obstoju razlogov za izključitev. Za zadostne ukrepe štejejo plačilo ali zavezo plačati nadomestilo za vso škodo, povzročeno s kršitvami, aktivno sodelovanje s preiskovalnimi organi za celotno razjasnitev dejstev in okoliščin ter sprejetje konkretnih tehničnih, organizacijskih in kadrovskih ukrepov za preprečitev nadaljnjih kršitev.

Če naročnik oceni, da dokazi ponudnika zadoščajo, ga ne izključijo iz postopka javnega naročanja. Če oceni, da ne zadoščajo, pa ponudniku pošlje utemeljitev takšne odločitve.

Komentarji: