Število načrtovanih stanovanj se zmanjšuje

Lani je bilo izdanih pet odstotkov manj gradbenih dovoljenj za stavbe in v njih načrtovanih šest odstotkov manj stanovanj kot v letu 2018.
Fotografija: Število izdanih gradbenih dovoljenj se zmanjšuje že nekaj let zapored. To je slab trend za gradbena podjetja. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Število izdanih gradbenih dovoljenj se zmanjšuje že nekaj let zapored. To je slab trend za gradbena podjetja. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Lani je bilo izdanih pet odstotkov manj gradbenih dovoljenj za stavbe in v njih načrtovanih šest odstotkov manj stanovanj, kot jih je bilo načrtovanih z gradbenimi dovoljenji, izdanimi v 2018, je sporočil državni statistični urad. Število izdanih gradbenih dovoljenj se zmanjšuje že nekaj let zapored.



Lani je bilo izdanih 6231 gradbenih dovoljenj za stavbe. Za stanovanjske stavbe je bilo izdanih šest odstotkov manj gradbenih dovoljenj, za nestanovanjske pa tri odstotke manj kot leto prej.

Površina vseh stavb, za katere so bila izdana gradbena dovoljenja v letu 2019, naj bi merila 1,6 milijona kvadratnih metrov, kar je sedem odstotkov manj kot leto prej.

Z gradbenimi dovoljenji, izdanimi lani, je bilo načrtovanih 3440 stanovanj, kar je šest odstotkov manj kot v letu 2018. V enostanovanjskih stavbah jih je bilo načrtovanih sedem odstotkov manj, v večstanovanjskih stavbah pa devet odstotkov manj kot v letu 2018.

Komentarji: