Svarila vladi pred optimističnim rebalansom

V času, ko gre gospodarski cikel navzdol, bi vlada zvišala letošnjo proračunsko porabo za skoraj pol milijarde.
Fotografija: Nemško gospodarstvo se ohlaja. Na avtomobilske proizvajalce negativno vpliva tudi manjša rast kitajskega gospodarstva. To pomeni tudi manj naročil za slovenske dobavitelje nemški industriji. Foto Reuters
Odpri galerijo
Nemško gospodarstvo se ohlaja. Na avtomobilske proizvajalce negativno vpliva tudi manjša rast kitajskega gospodarstva. To pomeni tudi manj naročil za slovenske dobavitelje nemški industriji. Foto Reuters

Ljubljana – V razmerah, ko se geopolitična tveganja in gospodarske razmere po svetu hitro zaostrujejo, ima Šarčeva vlada danes na mizi do zdaj največji makroekonomski izziv – rebalans državnega proračuna za letos. V njem ob optimističnih predpostavkah načrtuje za približno kar 460 milijonov evrov večjo porabo, kot jo določa že sprejeti proračun za letos.

Vladna podlaga za pripravo rebalansa in izračun proračunskih prilivov – s tem pa tudi predvidenega proračunskega primanjkljaja – je namreč jesenska napoved gospodarskih gibanj, ki so jo v uradu za makroekonomske analize in razvoj (Umar) pripravili konec septembra lani. V njej so Sloveniji za letos predvideli 3,7-odstotno gospodarsko rast. Od tedaj so minili štirje meseci, v katerih pa so se zunanja tveganja precej povečala, zato je večina mednarodnih institucij v zadnjem času že znižala napovedi letošnje gospodarske rasti, predvsem za evrsko območje in nekatere naše najpomembnejše gospodarske partnerice. Prav ta teden je, denimo, Mednarodni denarni sklad (IMF) sklestil napoved za evrsko območje, še posebno pa izstopa njegova krepko znižana napoved rasti v naši najpomembnejši izvozni partnerici Nemčiji. IMF je Nemčiji oktobra lani – ko je nastala tudi omenjena Umarjeva jesenska napoved – še obetal 1,9-odstotno gospodarsko rast, zdaj pa meni, da bo evropska gospodarska lokomotiva rasla kar za tretjino počasneje, po stopnji 1,3 odstotka. Ob tem pa se realizirajo ali povečujejo še druga tveganja za naše izvoznike, od nenadzorovanega brexita do trgovinskih vojn.



Tudi na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) opozarjajo na močno povečano stopnjo negotovosti pri naših ključnih trgovinskih partnericah (Nemčija, Francija, Italija), ob padcu novih izvoznih naročil pa menijo, da napovedani presežek državnega proračuna v višini 0,3 odstotka BDP ni zadostno zagotovilo, da javnofinančni primanjkljaj ne bo spet presegel treh odstotkov v času nižje ali celo negativne gospodarske rasti.
 

Opozorila GZS in fiskalnega sveta


Na GZS zato poudarjajo, da je zastavljeni proračun ambicioznejši od pričakovane gospodarske rasti, ter navajajo, da rebalans predvideva za 530 milijonov evrov višje izdatke glede na leto 2018, poleg tega je napoved letošnje gospodarske rasti opazno nižja od lanske, ko je znašala skoraj pet odstotkov. Poudarjajo še, da sedanja rekordno majhna brezposelnost in velika zaposlenost – ki po eni strani polni proračun, po drugi pa znižuje njegove izdatke – ni nujno trajna pridobitev.

Davorin Kračun: Celotna javna poraba za sektor država je previsoka za 270 milijonov evrov.
Davorin Kračun: Celotna javna poraba za sektor država je previsoka za 270 milijonov evrov.


Svarila vladi pa prihajajo tudi iz fiskalnega sveta. »Že v naši oceni smo poudarili, da bi proračunski okvir moral upoštevati, da se krepijo negativna tveganja glede gospodarske rasti in aktivnosti. A po naših informacijah bo vlada sprejemala rebalans proračuna v okvirih, ki jih je državni zbor potrdil decembra, in nimamo informacij, da bo vlada spremenila svoje načrte,« poudarja predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun in napoveduje, da bo fiskalni svet po sprejetju rebalansa predstavil svojo oceno proračunskih dokumentov. Fiskalni svet je sicer nedavno tudi ocenil, da je – ob upoštevanju fiskalnega pravila – celotna javna poraba za sektor država previsoka za 270 milijonov evrov, a, kot pravi Kračun, tudi »nimajo informacij, da bi vlada imela načrte, da porabo prilagodi tem okvirom«. Obravnava rebalansa državnega proračuna za letos po posameznih programskih področjih bo jutri na mizi tudi na izredni seji ekonomsko-socialnega sveta, kjer je mogoče pričakovati živahno razpravo socialnih partnerjev.

Komentarji: