Tudi Akrapovič bo odpuščal

V podjetju upajo, da se bodo razmere na globalnih trgih čim hitreje stabilizirale in tako omogočile čim bolj uspešno prebroditev krize.
Fotografija: Tudi podjetje Akrapovič, ki proizvaja izpušne sisteme, med drugim tudi za najbolj zmogljive športne avtomobile, se sooča s padcem naročil. Foto: Koenigsegg
Odpri galerijo
Tudi podjetje Akrapovič, ki proizvaja izpušne sisteme, med drugim tudi za najbolj zmogljive športne avtomobile, se sooča s padcem naročil. Foto: Koenigsegg

Proizvajalec izpušnih sistemov Akrapovič, ki ima v Ivančni Gorici in Črnomlju več kot 1000 zaposlenih, bo moral poslovanje prilagoditi padcu naročil in prodaje. Kot poroča STA, se bo posledicam korona krize prilagodilo tudi z zmanjšanjem števila zaposlenih

Kot so dejali v podjetju, si z različnimi ukrepi prizadevajo, da bi bilo odpuščanj čim manj, konkretnega števila pa niso navedli. 

V podjetju sicer upajo, da se bodo razmere na globalnih trgih čim hitreje stabilizirale in tako omogočile čim bolj uspešno prebroditev krize. Zapisali so tudi, da je Akrapovič sicer zadnja leta zaradi dobrega poslovanja in rasti veliko zaposloval.

Tudi sami so navedli podatek, o katerem smo že poročali, da je bilo v EU po podatkih Evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov (ACEA) aprila registriranih skoraj 77 odstotkov manj novih vozil kot aprila lani.

Podjetje 70 odstokov prodaje ustvari z motocikli, 30 pa v avtomobilskem programu. Foto Leon Vidic
Podjetje 70 odstokov prodaje ustvari z motocikli, 30 pa v avtomobilskem programu. Foto Leon Vidic


Med Akrapovičeve glavne izdelke sicer sodijo motociklistični izpušni sistemi, njihov avtomobilski segment pa dosega 30 odstotkov prodaje. Podjetje je pred omenjeno epidemijo največ prodalo na trgih EU, v Nemčiji, Franciji in Italiji, njihova prodaja pa se je krepila tudi v ZDA in na Kitajskem. V Sloveniji so prodali manj kot odstotek svojih izdelkov.

Črnomaljski župan Andrej Kavšek je za STA povedal, da občina informacij o odpuščanju v Akrapoviču nima. Dodal je, da se sicer med občani in Akrapovičevimi delavci širijo različne govorice o številu odpuščenih. Po neuradnih informacijah v Črnomlju pa naj bi se govorilo o odpuščanju sto in več zaposlenih.

Komentarji: