Ukrajinski kupci napovedujejo vlaganja v Perutnino Ptuj

Opravljajo skrbni pregled, posel naj bi bil sklenjen do konca leta.
Fotografija: Foto Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Foto Tadej Regent/Delo

Ljubljana – Ukrajinska družba MHP holding, ki je oddala najvišjo ponudbo za nakup Perutnine Ptuj, še čaka na dva od petih soglasij regulatorjev, ki jih potrebuje za prevzem ptujske družbe. Če bo prevzem uspešen, v prihodnjih petih letih napovedujejo več sto milijonske naložbe.

MHP je konec septembra razkrila, da se s Sijem dogovarja za odkup več kot 90-odstotnega deleža Perutnine Ptuj. Zdaj opravljajo skrbni pregled družbe, ki za zdaj ni pokazal kakšnih skrb zbujajočih točk, zato pričakujejo, da bi lahko bil posel sklenjen do konca leta. Takrat naj bi bila znana tudi kupnina. Ukrajinci so že pridobili soglasja varuhov konkurence v Makedoniji, Srbiji in Avstriji, čakajo pa še na zeleno luč v Sloveniji in Romuniji.
 

Širitev na zahodne trge


John C. Rich Foto Tomi Lombar/Delo
John C. Rich Foto Tomi Lombar/Delo

Član uprave MHP John Rich je povedal, da so se za nakup Perutnine odločili, ker so hoteli imeti močno bazo znotraj Evropske unije, ki jim bo omogočala širitev na zahodne trge. »Gre za dobro upravljano podjetje z močno blagovno znamko in pomembnim tržnim deležem,« je dejal. Možnost širitve vidi na trgih Balkan, Švice in Avstrije.

Rich je zagotovil, da želijo nadalje razvijati podjetje vključno z bazo rejcev perutnine. Napovedal je, da bodo, če bo prevzem uspešen, v prihodnjih petih letih v ptujsko družbo vložili več sto milijonov evrov, med prvimi pa naj bi bile naložbe za dvig okoljskih standardov.  V Ukrajini so denimo za modernizacijo obratov namenili 1,7 milijarde dolarjev naložb.
 

Razpršitev tveganj


V javnosti so se sredi meseca pojavila opozorila Evropskega združenja proizvajalcev perutnine (Avec), da ukrajinski proizvajalci perutnine izrabljajo vrzeli v trgovinski omejitve uvoza v EU, tako da svojo perutnino izvažajo v evropske obrate, jo tam predelajo in nato prodajajo naprej. Takšne prakse naj bi se v svojih obratih na Slovaškem in Nizozemskem posluževal tudi MHP.

Na vprašanje Dela, ali bo tako tudi na Ptuju, Rich odgovarja, da ne, saj da ima Perutnina lastno proizvodnjo. »Za nas je pomembno, da zgradimo drugo proizvodno bazo izven Ukrajine,« je povedal in dodal, da želijo s tem razpršiti tudi tveganje. Poudaril je, da bodo spodbujali tudi razvoj baze rejcev, ki bodo ostali ključni dobavitelji. Prav tako ne nameravajo menjavati vodstva družbe.

Foto Tadej Regent/Delo
Foto Tadej Regent/Delo

 
Za Perutnino se je potegoval tudi francoski LDC, a so Ukrajinci po naših informacijah ponudili višjo ceno.

Rich je poudaril, da so eni največjih proizvajalcev perutnine v Evropi in so popolnoma integrirani v ta sektor. MHP je lani ustvaril 1,1 milijarde evrov prihodkov, v prvem polletju letos pa 694 milijonov.
 

Rejci niso zaskrbljeni


Perutnina ima več kot 500 kooperantov. Rejci združeni v Perutninsko zadruga Ptuj (PZP) so bili do novembra lani tudi solastniki družbe, a so delež nato prodali Siju. Zato nas je zanimalo, ali jih prihod novega lastnika iz panoge skrbi? Direktor PZP Andrej Tkalec pravi, da jim je Sij zamenjavo lastništva predstavil kot pozitivno zgodbo tako za podjetje kot za lokalne rejce, zato upajo, da tako tudi bo in da ukrajinska perutnina ne bo zamenjala lokalne.
 
 

Komentarji: