Umirja se tudi rast gradbeništva

Vrednost gradbenih del je bila avgusta za 3,6 odstotka nižja od vrednosti opravljenih del v juliju. Vrednost je padla tretji mesec zapored.
Fotografija: Član uprave Pomgrada Boris Sapač je že opozoril, da opažajo zastoj v segmentu državnih cest. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Član uprave Pomgrada Boris Sapač je že opozoril, da opažajo zastoj v segmentu državnih cest. FOTO: Roman Šipić/Delo

Vrednost gradbenih del je bila avgusta za 3,6 odstotka nižja od vrednosti opravljenih del v juliju in 7,5 odstotka nižja kot avgusta lani. Na mesečni ravni je vrednost opravljenih gradbenih del upadla tretji mesec zapored. Podatki kažejo na umiranje gradbene panoge.

V celotnem letu 2019 gradbeništvo raste. V prvih osmih mesecih leta je bila vrednost opravljenih del za 8,7 odstotka višja kot v istem obdobju lani. Vrednost del na stavbah je bila višja za 6,4 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 9,5 odstotka, kažejo podatki državnega statističnega urada.

Ta je objavil podatke za avgust. V tem mesecu se je vrednost gradbenih del skrčila zaradi manjšega obsega gradbenih inženirskih objektih, in sicer na mesečni ravni za 8,6 odstotka, na letni ravni pa za 11,4 odstotka. Na mesečni ravni gre za tretje zaporedno skrčenje del gradbeno-inženirskih objektov. Član uprave Pomgrada Boris Sapač je prejšnji mesec opozoril, da v zadnjem času opažajo zastoj v segmentu državnih cest. Tudi v Kolektorju Gradbeništvu, kjer imajo kapacitete do konca leta dobro zasedene, so opazili, da sta država in njen glavni naročnik direkcija za infrastrukturo previdnejša in razmeroma konservativna pri investicijskih načrtih za prihodnja leta.

Po drugi strani je bila avgusta vrednost opravljenih gradbenih del na stavbah na mesečni ravni višja za 7,2 odstotka, na letni ravni pa za 2,2 odstotka.

Komentarji: