V obdobju korekcij je modro vlagati v sektor gospodinjskih storitev

Vroča delnica: Primeren vrednostni papir je sklad, v katerem so združeni ponudniki elektrike, plina in TKC-storitev.
Fotografija: delnica Foto Info
Odpri galerijo
delnica Foto Info

Oktobra smo – predvsem zaradi učinkov trgovinskih vojn in zviševanja temeljnih obrestnih mer v Združenih državah – bili priča sinhroni korekciji in zvišanju stopnje volatilnosti na delniških trgih po skoraj vsem svetu. Tako je, preračunano v evrsko valuto, ameriški borzni indeks SP & 500 oktobra (v času pisanja) izgubil dobrih šest odstotkov, medtem ko se je tečaj nemškemu borznemu indeksu Dax znižal za skoraj deset odstotkov.

V obdobjih korekcij se tržne cenitve nekaterih tako imenovanih defenzivnih sektorjev gospodarstva lahko zvišajo. Med defenzivne sektorje gospodarstva spadata, na primer, sektor nujnih potrošniških dobrin (»Consumer staples«) in sektor gospodarskih družb, ki na trgu ponujajo različne storitve, namenjene predvsem gospodinjstvom, kakor sta dobava energentov, vode in komunikacijskih storitev (»Utilities Sector«). Ta sektor je v ZDA v oktobrski korekciji pridobil dobrih šest odstotkov vrednosti, sektor nujnih potrošniških dobrin približno dva odstotka, medtem ko se je povprečje celotnega trga znižalo za dobrih šest odstotkov.


Kako znižati tveganja


V obdobjih višje negotovosti vlagatelji lahko začnejo iskati varnejše naložbe in ena od rešitev je povečanje deleža tako imenovanih defenzivnih sektorjev v celotnem investicijskem portfelju vlagatelja. Vlagatelji so se v oktobrski korekciji zaradi zelo zvišanih stopenj volatilonsti na delniških trgih odločili vsaj začasno povečati delež naložb v sektorju gospodarskih družb, ki zagotavljajo storitve, nujne za delovanje gospodinjstev. To je sicer sektor, kjer podjetja izplačujejo relativno visoke dividende, hkrati pa potrebujejo visoke infrastrukturne investicije. Zaradi visokih izdatkov za vzpostavljanje in vzdrževanje potrebne infrastrukture je zadolženost podjetij iz tega sektorja višja v primerjavi z drugimi sektorji gospodarstva. Višje ravni zadolženosti pa pomenijo potencialno višje stroške financiranja podjetja v obdobju zviševanja obrestnih mer.

Kljub omenjenim tveganjem je za obdobja pričakovane večje negotovosti na trgih smotrno imeti določen delež portfelja investiranega v defenzivni sektor. S tem v obdobjih višje volatilosti vlagatelji znižujejo rizičnost investicijskega portfelja in posledično verjetnost višjih izgub. Zaradi tega lahko torej pričakujemo, da bodo najverjetneje tudi nekatere velike finančne institucije preusmerile sredstva na sektorje, ki se štejejo za defenzivna v nameri, da bi »zaklenile« celoletni dobiček portfelja in hkrati še vedno ohranila izpostavljenosti delniškemu trgu. Oktobrski korekciji navkljub trgi še vedno pričakujejo pozitiven zaključek leta na delniških trgih v ZDA.


Primeren vrednostni papir


Primeren vrednostni papir, ki ponuja izpostavljenost ameriškemu sektorju gospodarskih družb, ki zagotavljajo storitve gospodinjstvom, je XLU ETF sklad, ki ga sestavljajo ponudniki električne energije, zemeljskega plina in komunikacijskih storitev. XLU ETF zaznamuje relativno majhna volatilnosti in relativno velik dividendni donos in je kot tak primeren za zniževanje rizičnosti investicijskega portfelja. Omenjen ETF, preračunano v evre, letos beleži več kot devetodstotni donos in ga bremenijo nizki stroški upravljanja. XLU je zelo likviden sklad in vsebuje izključno podjetja z visoko tržno kapitalizacijo.

Komentarji: