Vodenje SDH naj bi po Glavinovi prevzel Božič

Predsednici uprave Slovenskega državnega holdinga se maje stolček.
 
Fotografija: Lidija Glavina se bo najbrž morala posloviti. Foto Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Lidija Glavina se bo najbrž morala posloviti. Foto Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana – Čeprav se bodo prihodnji teden izpolnili pogoji za zamenjavo predsednice uprave SDH Lidie Glavina, tega kadrovskega vprašanja za zdaj ni na dnevnem redu seje nadzornikov, ki bo prihodnjo sredo. Po neuradnih informacijah pa je spremembo na samem vrhu SDH v kratkem vendarle pričakovati.

V ponedeljek se bo upravi Slovenskega državnega holdinga (SDH) pridružil Andrej Božič, ki so ga nadzorniki skupaj z Boštjanom Kolerjem jeseni izbrali za popolnitev uprave upravljavca državnih podjetij. Ker bo z Božičevim prihodom uprava SDH spet tričlanska, se odpira prostor za razhod s predsednico uprave holdinga Lidio Glavina, za kar se že dalj časa zavzema del vladajoče politike. Prvi človek holdinga naj bi postal Božič.


Za sporazumen odhod


Prvi nadzornik SDH Damjan Belič odgovarja, da razrešitve ali odstopa Glavinove ni na dnevnem redu sredine seje. Seveda je vedno mogoča širitev dnevnega reda. A neuradno je mogoče izvedeti, da si petčlanski nadzorni svet, ki se mu je decembra pridružila Karmen Dietner, prizadeva za sporazumen razhod, in ne razrešitev. Lidia Glavina je sicer te dni na službeni poti v tujini.

Andrej Božič Foto Voranc Vogel/Delo
Andrej Božič Foto Voranc Vogel/Delo

Ob odhodu šefinje SDH bi uprava družbe, ki upravlja 12 milijard evrov državnega premoženja, spet postala nepopolna, a glede na to, da so nadzorniki jeseni končali izbor prek javnega razpisa, bi tokrat kandidata najbrž iskali prek mednarodne kadrovske agencije, saj bi to pohitrilo postopek, poleg tega pa bi lahko vanj vključili tudi imena iz nedavnega izbora. Zakon o SDH namreč dopušča oba načina izbora kandidatov.
 

Konec politične podpore


Lidia Glavina je na SDH prišla leta 2015 v času ministrovanja Dušana Mramorja, ko je bila najprej imenovana za nadzornico družbe, po odstopu Marka Jazbeca pa je začasno prevzela vodenje SDH in februarja 2017 dobila tudi reden mandat. Za njen odhod se po neuradnih informacijah že od začetka prevzema oblasti zavzema največja vladna stranka, v zadnjem obdobju pa tudi SMC, ki jo je prej podpirala. Med drugim je mogoče slišati, da je izgubila zaupanje gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, zlasti kar zadeva uresničitev turistične strategije, v okviru katere si država prizadeva, da bi prevzela tri hotelske družbe in to preprečila srbskemu poslovnežu Miodragu Kostiću. V ta namen naj bi država za prevzem Save celo dokapitalizirala SDH.

Komentarji: