Predstavitvena informacija

Za moške po 50. letu samo občasna rekreacija ni dovolj

Kariera, urejanje domovanja, dinamično življenje ter vsemu temu prilagojen urnik, ki ne dopušča časa za kakovosten počitek in skrb za zdravje. Vam je znano?
Fotografija: FOTO: Terme Šmarješke Toplice 
Odpri galerijo
FOTO: Terme Šmarješke Toplice 

Piše: Janja Strašek, prehranska svetovalka

Leta dolgo, lahko nekje do 45. ali 50. leta, moški ne čutijo posledic stresa in nezdrave prehrane, sploh če to kompenzirajo z zadovoljstvom ob uspešni karieri in občasno rekreacijo ali navdušenjem nad katerim od hobijev.

A organizem se neizogibno stara – v srednjih letih se začne rušiti hormonsko ravnovesje, upočasni se metabolizem, zmanjša se odpornost proti stresu in pojavi se sarkopenija, zmanjšanje mišične moči, in s tem povezane težave s sklepi in okostjem, kar spada med normalne pojave procesa staranja.

V svoji poklicni praksi sem spoznala veliko poslovnežev, uspešnih moških, ki so se ob nepričakovanem poslabšanju zdravja in spremembah postave obrnili na nas, strokovnjake v Termah Šmarješke Toplice, ki tu vodimo programe SlimFit, VitaDetox in ImmunoRebalance. Opisala bom primer gospoda, recimo mu Peter (ime sem spremenila za zaščito njegove zasebnosti), ki nas je prosil za pomoč zaradi pridobivanja teže in zlasti centimetrov v predelu trebuha, kar je v tej starosti precej pogosto.

FOTO: Terme Krka
FOTO: Terme Krka

Peter (54 let): Zakaj se mi povečuje obseg pasu, ko pa se redno rekreiram in se ne prenajedam?

Ob prihodu v Terme Šmarješke Toplice je imel gospod Peter zdravniški pregled, obremenitveno testiranje (ergometrijo), meritve, laboratorijske preiskave in pogovore pri zdravniku, osebnem trenerju in meni, prehranski svetovalki.

Peter, star 54 let in visok 175 centimetrov, je tehtal 86 kilogramov. Izmerili smo mu nevarno visok nivo visceralne maščobe, ki obdaja vitalne organe v trebušnem predelu, povišan nivo holesterola LDL in skupnega holesterola ter prenizek HDL in povišane vrednosti trigliceridov. Skrb vzbujajoče visoka je bila že na tešče tudi raven sladkorja v krvi, 6,8 (povedal je, da na pregledu pri diabetologu še ni bil), jetrni testi na meji sprejemljivega, krvni tlak pa v mejah normalnega za njegova leta.

Obremenitveno testiranje je opravil brez težav – ker je bil še vedno v precej dobri kondiciji, mu zdravnik pri športu ni svetoval nobene omejitve, na podlagi opravljenega testa pa mu je določil maksimalno srčno frekvenco, da bo njegova telesna dejavnost varna in optimalno učinkovita.

Njegova rekreacija: 2 x tedensko tenis, pozimi smučanje, občasni sprehodi

Prehranske navade: 3 redni obroki dnevno – zajtrk, kosilo v službi, zgodnja večerja doma.

Gospod Peter pove, da ne razume, zakaj ima povečano telesno težo, še manj pa to, da se mu kljub razmeroma zdravi redni prehrani in gibanju povečuje obseg pasu.

FOTO: Terme Šmarješke Toplice 
FOTO: Terme Šmarješke Toplice 

Najprej je treba uzavestiti nezdrave navade

Z gospodom Petrom se dogovoriva, da bo zapisal ali fotografiral vse, kar bo zaužil. VSE pomeni poleg rednih obrokov prav vsak grižljaj med njimi (vsak piškot, sadje, orešček, jogurt, kos salame, pršuta, kruha ...) in tudi vsak kozarec alkoholne ali sladke pijače.

Običajno se vmesnih prigrizkov in 'pijačk' sploh ne zavedamo in ne vemo, koliko tega zaužijemo

Z zapisom in fotografijami je uzavestil vso hrano, ki jo je zaužil čez dan. Ugotovil je, da zaužije poleg treh rednih obrokov tako mimogrede še najmanj tri do pet vmesnih prigrizkov z visoko energijsko vrednostjo (bogatih s sladkorji in maščobami) in občasno tudi pijačo z alkoholom ali sladkorjem. Vnos kalorij je bil pri njem tako kljub telesni dejavnosti večji od porabe in tako je vsako leto pridobil kilogram do dva. Taka prehrana pa je povzročila tudi nalaganje maščob na stene njegovih žil in v podkožje, pa tudi sladkorno bolezen tipa 2.

In kakšne ukrepe smo mu predlagali

  • Gospod je spremenil sestavo svojega zajtrka – prej pogosto kombinacijo salame ali paštete in kruha je zamenjal z jajčno omleto z zelenjavo in koščkom črnega kruha, z navadnim jogurtom s semeni in orehi ali pa z ajdovo kašo s sadjem.
  • Upošteval je tudi navodilo glede kosila v službi – črtal je uživanje omak, kruha in sladkih pijač.
  • V prehrano je vključil več zelenjave in beljakovinske hrane. Tako je imel za večerjo vsak dan zelenjavo in nekaj beljakovinskega – pusto meso, ribe, skuto, sir ali stročnice.
  • Količino zaužitih prilog je zmanjšal za polovico in to nadomestil s kašami ali nebrušenim rižem, občasno tudi krompirjem ali polnovrednimi testeninami.

FOTO: Terme Šmarješke Toplice 
FOTO: Terme Šmarješke Toplice 

Prigrizki – da ali ne?

Odločil se je tudi za spremembo vmesnih obrokov. Ker je prihajal iz službe vedno lačen, je pred večerjo najprej segel po kakem visokokaloričnem prigrizku, kot so sendvič s sirom in pršutom, pest orehov, sadje, čokolada, piškoti.

Svetovala sem mu, naj prigrizki sicer ostanejo, a naj bodo nadzorovani. In pomembno je, da jih zaužije nekoliko prej, preden se pojavi lakota – da lažje kontrolira, kaj poje.

Odslej si je nesel v službo vsak dan eno jabolko in pet orehovih jedrc ter to pojedel približno štiri ure po kosilu. Tega pa ni pojedel med delom, temveč si je vzel 10 minut odmora in prigrizek zaužil z aktiviranjem vseh čutil in ga dobro prežvečil. Le tako je namreč mogoče poleg želodca »nasititi« tudi možganske celice, ki so odgovorne za odziv kot lakota ali sitost.

SlimFit ni le hujšanje, temveč je tudi odličen oddih, saj zagotavlja odmik od stresnega vsakdana, spodbujajo pa tudi digitalni odklop. FOTO: Terme Šmarješke Toplice 
SlimFit ni le hujšanje, temveč je tudi odličen oddih, saj zagotavlja odmik od stresnega vsakdana, spodbujajo pa tudi digitalni odklop. FOTO: Terme Šmarješke Toplice 

Kako pa je gospod Peter spremenil svoje večerne navade

Prej si je po večerji običajno privoščil kozarec vina ali piva, nato pa ob gledanju televizije užival ob oreščkih, občasno si je odrezal kos kruha s sirom in pršutom … Koliko tega je zaužil, sploh ne ve, saj so bili vsi njegovi čuti posvečeni dogajanju na televizijskem ekranu.

Svetovala sem mu, naj se po večerji odpravi na sprehod, ko se vrne, pa naj si skuha zeliščni čaj in ob njem uživa z vsemi čuti. Po čaju pa naj si takoj umije zobe in šele nato prižge televizijo ali pa naj se odpravi k zgodnejšemu počitku.

Nasvet za spremembo navad pri gibanju

Osebni trener mu je svetoval, naj doda v svoj urnik redno poznopopoldansko hojo, pri tem naj si meri srčni utrip, hoja pa naj bo delno tudi navkreber, da se bo tudi malo spotil.

Zjutraj, še pred zajtrkom, naj trikrat tedensko izvaja vaje za moč in oziroma ali vaje za hrbtenico, in to vsaj 15 minut. Še naprej naj igra tenis in smuča, priporočil pa mu je tudi plavanje.

Po treh tednih

Po treh tednih je gospod prišel na kontrolo. Že na prvi pogled je bil drugačen – manj »zabuhel« v lica, brez podočnjakov in trebuh je bil vidno manjši. Izboljšanje so pokazali tudi laboratorijski izvidi – to je bil učinek zdrave prehrane, rednega gibanja in boljšega spanja. Pri nas pa se je zelo razveselil tudi rezultatov meritve z bioimpedančno tehtnico, saj je pokazala znatno manj viscelarne maščobe in nižji odstotek maščobnega tkiva. Pomemben pokazatelj vitalnejšega oz. mladostnejšega organizma je tudi fazni kot, ki je bil pri njem zdaj bistveno večji kot ob prvi meritvi.

Z gospodom Petrom sva se redno srečevala še nekaj mesecev. Ko je prišel do želene telesne teže manj kot 80 kilogramov, so se najina redna srečanja končala.

Pomembno je vztrajati

Po enem letu pa me je gospod Peter poklical in napovedal, da prihaja na tedenski program SlimFit, ker vnovič potrebuje našo pomoč. Telesna teža se mu je namreč spet povečala, počutje pa poslabšalo.

Gospod Peter je pred začetkom programa spet opravil pregled pri zdravniku, EKG, obremenitveno testiranje, laboratorijske preiskave in meritev z bioimpedančno tehtnico. Na podlagi vseh teh meritev in predhodnih izkušenj smo zanj izdelali prilagojen program športnih dejavnosti in prehrane.

FOTO: Terme Šmarješke Toplice 
FOTO: Terme Šmarješke Toplice 

7-dnevni SlimFit je bil pri njem zelo učinkovit – spet je pridobil kondicijo in v enem tednu se mu je zmanjšal obseg pasu za štiri centimetre. Tudi drugi rezultati meritev so bili odlični in tako je dobil novo izkušnjo in veliko motivacijo za to, da bo tudi v domačem okolju vztrajal pri zdravem načinu življenja.

Zavedati se moramo, da je prehranske in gibalne navade težko spreminjati in da je potem težko tudi pri tem vztrajati. Še težje pa je, če se sprememb lotimo nestrokovno in če zaradi želje po hitrem rezultatu iščemo le bližnjice, kajti te pogosto oslabijo naš imunski sistem, povzročijo atrofijo mišic in nam tako preprečijo vztrajanje na zastavljeni poti.


Naročnik oglasne vsebine je podjetje Terme Krka d.o.o.