Za nadzorniško mesto v SDH 16 prijav

Na ministrstvu za finance zatrjujejo, da iščejo le enega kandidata za izpraznjeno nadzorniško mesto.
Fotografija: Foto Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Foto Blaž Samec/Delo

Ljubljana – Ministrstvo za finance je na javni poziv za člana nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) prejelo 16 prijav. Strokovna komisija, ki jo je imenoval minister za finance Andrej Bertoncelj, bo v skladu z zakonom o SDH pregledala in ovrednotila vse prijave ter predlog možnih kandidatov predložila ministru, so sporočili z ministrstva.

Bertoncelj bo na podlagi prejetega nabora vladi predlagal kandidata, ki ga bo posredovala v potrditev državnemu zboru. Čeprav se v koalicijskih krogih pojavljajo tudi ideje o prevetritvi nadzornega sveta SDH, na ministrstvu poudarjajo, da iščejo le enega kandidata. Gre za nadzorniško mesto, ki se je izpraznilo po imenovanju Bertonclja za finančnega ministra.

Interes za nadzorniško mesto je večji, kot v enakem obdobju lani, ko so za to funkcijo prispele le 3 prijave, in še te vse niso bile popolne. Aprila 2017 se je za mesto nadzornika SDH potegovalo kar 24 kandidatov. Kdo sestavlja strokovno komisijo, na ministrstvu nočejo razkriti.

O upravi brez novega nadzornika

Predsednik nadzornega sveta SDH Damjan Belič Foto Blaž Samec/Delo
Predsednik nadzornega sveta SDH Damjan Belič Foto Blaž Samec/Delo

Ker mora nadzorniškega kandidata najprej potrditi vlada, nato pa še poslanci je malo verejtno, da bi lahko bilo novo ime potrjeno pred decembrsko sejo državnega zabora. To pomeni, da bodo o imenovanju dveh novih članov uprave holdinga odločali aktualni člani nadzornega sveta - Damjan Belič, Duško Kos, Janez Vipotnik in Igor Kržan.

Po neuradnih infromacijah so nadzorniki med 24 kandidati že naredili ožji izbor osmih imen, imenovanje pa naj bi bilo končano sredi novembra, najverjetneje po koncu prodaje NLB. Kot favorit se menda omenja nedanji šef Steklarne Hrastnik Andrej Božič.


 

Komentarji: