Zaradi Kota v posebno revizijo DUTB

Vlada slabi banki za Koto zdaj ponuja več, a njeno premoženje bo prevetrila.
Fotografija: Država in DUTB se ne moreta dogovoriti o ceni za odkup deleža. Foto Leon Vidic
Odpri galerijo
Država in DUTB se ne moreta dogovoriti o ceni za odkup deleža. Foto Leon Vidic

Ljubljana – Skoraj leto dni po odločitvi vlade, da od DUTB odkupi Koto, ta posel še ni sklenjen, saj se država in slaba banka ne moreta uskladiti glede cene. Vlada kot skupščina naj bi zaradi razhajanj v vrednotenjih naložb zdaj celo izvedla posebno revizijo DUTB.

Družba za upravljanje bank (DUTB) mora svoj 66-odstotni delež v Kotu, ki se ukvarja s predelavo živilskih odpadkov in ima za to tudi koncesijo, po sklepu vlade odplačno prenesti na državo. A z njo se že več mesecev ne more uskladiti glede cene omenjenega deleža. Vlada kot skupščina DUTB je že marca sklenila, da kupnina znaša 1,58 milijona evrov, če bi družba izpolnila zaveze do bank glede neto dolga na EBTDA pa še dodatnih 1,27 milijona evrov. A upravni odbor DUTB je takšno odločitev zaradi nizke cene zavrnil.
 

Upravni odbor o sklepu lastnika


Ta teden naj bi upravni odbor slabe banke po naših informacijah odločal o novem skupščinskem sklepu, ki ga je vlada glede kupnine sprejela 7. junija. Kupnina za delež v Kotu naj bi znašala 2,85 milijona evrov, pri čemer pogodba vsebuje še klavzuli, ki omogočata doplačilo za največ 4,25 milijona evrov, in sicer če bo Koto posloval tako, da bo ocenjena vrednost leta 2022 višja od današnje ali če bi država družbo dražje prodala naprej. S celotnim doplačilom, kar bi skupaj zneslo dobrih sedem milijonov evrov, bi se po naših informacijah država približalo vsoti, po kateri DUTB naložbo v Kotu vodi v svojih knjigah, zato bi bila za slabo banko taka rešitev bolj sprejemljiva. Na DUTB odločitev ne komentirajo.

Ker vlada ugotavlja, »da prihaja do večjih razhajanj pri cenitvah«, je vlada sklenila izvesti posebno revizijo, ki bo obsegala prevetritev tržne vrednosti izbranih kapitalskih naložb, nepremičnin in terjatev. Na naše vprašanje, ali do razhajanj prihaja tudi pri drugih naložbah, na ministrstvu za finance niso odgovorili. Pojasnili so, da je treba vrednotenje premoženja DUTB prevetriti, ker bo družba leta 2022 prenehala delovati in bo preostanek njenih naložb prenesen na SDH.

Na ministrstvu dodajajo, da bo izbor revizorja potekal prek javnega razpisa, ki bo sestavljen iz več sklopov revizije, revizorji pa bodo lahko ponudbe oddali na vsak posamezen sklop.

Komentarji: