Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Živahno prevzemno dogajanje

Število prevzemov se v zadnjem obdobju pri nas povečuje.
S prevzemom bo nastala druga največja zavarovalnica. Foto Aleš Černivec
S prevzemom bo nastala druga največja zavarovalnica. Foto Aleš Černivec
Maja Grgič, Nejc Gole
27. 6. 2018 | 06:00
3:28
Z včerajšnjim iztekom prevzemne ponudbe za Gorenje je kitajski Hisense postal večinski lastnik velenjske družbe, a Gorenje še zdaleč ni edina prevzemna tarča pri nas. Število prevzemov se namreč v zadnjem obdobju pri nas povečuje. Samo lani je ATVP soglasje izdala za 17 družb, leto prej 13. Letos je bilo že devet prevzemov, še kar nekaj pa jih je na obzorju.

Lani je Agencija za trg vrednosntih pairjev (ATVP) izdala dovoljenje za 17 prevzemnih ponudb, med drugim za Palomo, Kovinoplastiko Lož, Namo, Panvito. Letos je agencija izdala soglasja za prevzem Cetisa, RTC Krvavca in Terme Topolšica, ki so že končani, ter Gorenje in Kovintrade, ki še potekata.
 

Prodaja Adriatic Slovenice


Poleg tega je KD Group zavarovalnici Generali letos za 245 milijonov evrov prodala Adriatic Slovenico. Delničarji KD Group bodo na skupščini prihodnji mesec odločali o podelitvi soglasja k prodaji zavarovalnice. Po zaključku prodaje bo Generali postal druga največja zavarovalna družba v Sloveniji.

Avstrijska skupina Hasslacher je lastniški delež v proizvajalcu opažnih plošč Lip Bohinj povečala s 75 na sto odstotkov. Prav tako avstrijska skupina Wietersdorfer pa je v kamniškem Calcitu povečala lastniški delež z okoli četrtinskega na polovičnega. Veletrgovec z zdravili Salus je maja sklenil pogodbo o nakupu 58-odstotnega deleža tekmeca Sanolabor. Za delnico bo odštel 700,35 evra, kar skupaj znaša 10,3 milijona evrov.


Kaj se bo še kupovalo?


Prevzemniki slovenskih podjetij bi lahko bili aktivni tudi v drugi polovici leta. V ponedeljek se bo iztekel rok, do katerega družba PWC v imenu konzorcija bank zbira interes za nakup 72,13-odstotnega deleža Intereurope. Novega lastnika pa bo morda dobil Studio Moderna, za katerega se menda zanima korejski vodilni ponudnik trgovskih kanalov CJ O Shopping.

Pred prevzemom naj bi bil tudi Studio Moderna Sandija Češka Foto Uroš Hočevar
Pred prevzemom naj bi bil tudi Studio Moderna Sandija Češka Foto Uroš Hočevar


Novega lastnika bi lahko dobila tudi Tovarna akumulatorjev baterij (TAB), v kateri so, so pojasnili, v postopku iskanja dolgoročnih razvojnih priložnosti začeli pogovore z družbo Metair Investments Limited o potencialnem strateškem povezovanju. To bina koncu lahko pomenilo prodajo večine delnic družbe TAB družbi Metair, v javnosti pa se je že omenjala kupnina v višini 300 milijonov evrov.
 

Boj za banke


Živahno je tudi na bančnem področju. Srbska AIK banka si je z nedavnim podpisom opcijske pogodbe s Savo zagotovila prevzem Gorenjske banke, kjer že ima skoraj tretjinski delež. Lastniški premiki se dogajajo tudi v Hranilnici Lon, ki si jo prizadeva prevzeti irski sklad Kylin Prime Group, a mu nasproti stoji tabor Sergeja Racmana. Kmalu naj bi se začela tudi prodaja stoodostotnega državnega deleža Abanke, ki pa bo najbrž prodan šele prihodnje leto. Letos bi se začela tudi prodaja NLB, a bo šlo za prodajo portfeljskim vlagateljem, zato prevzema ne bo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine