Doktor Sleep: Izžarevanje pa kar traja in traja

Danny Torrance še vedno ni na varnem
Fotografija: Danny Torrance (Ewan McGregor) se v filmu Doktor Sleep vrne v strašljiv hotel Overlook.
Foto: promocijsko gradivo
Odpri galerijo
Danny Torrance (Ewan McGregor) se v filmu Doktor Sleep vrne v strašljiv hotel Overlook. Foto: promocijsko gradivo

Stephen King je gotovo eden od najbolj znanih pisateljev na svetu,­ čeprav ga mnogi »pravi«­ pisatelji nimajo za enakovred­nega. Rad se sprehaja po robu ­možnega in znanega, velikokrat se zateče v grotesknost, tesnobo in nadnaravnost.

Vse našteto seveda najdemo v kultnem romanu Izžarevanje (The Shining, 1977), ki ga je leta 1980 spremenil v film Stanley Kubrick s soscenaristko Diane Johnson. Čeprav Kingu nikoli ni bila všeč Kubrickova različica, ker je zgodbo preveč spremenil, velja Izžarevanje za eno od najboljših psiholoških grozljivk. Vizualnost in ustvarjanje tesnobne atmosfere sta, poleg demonične igre Jacka Nicholsona, glavni odliki filma. Nicholson igra Jacka Torrancea, neuspešnega ­pisatelja in zdravljenega alkoholika, ki sprejme službo zimskega oskrbnika hotela Overlook v severnem delu gorovja Rocky Mountains v Koloradu. Jackovo psihično stanje se slabša, v hotelu pa izžareva zlo, ki ga tako prevzame, da ­poskusi ubiti svojo ženo Wendy Torrance (Shelley Duvall) in mladega sina Dannyja Torrancea (Danny Lloyd).

Danny Torrance (Ewan McGregor) sreča deklico Abro (Kyliegh Curran), najstnico z lastnim izžarevanjem.<br />
Foto: promocijsko gradivo
Danny Torrance (Ewan McGregor) sreča deklico Abro (Kyliegh Curran), najstnico z lastnim izžarevanjem.
Foto: promocijsko gradivo

 

Zlo ima različne oblike


Na koncu preživita le žena in sin, veliko vprašanj pa ostane brez odgovora, zaradi česar se je Stephen King odločil napisati nadaljevanje zgodbe. V središču zgodbe so posledice, ki jih zaradi teh dogodkov občuti mladi Danny, ki je v tistem nenavadnem hotelu dobil telepatsko moč. Pred desetimi leti je Kinga na literarnem večeru v gledališču Canon v Torontu nekdo iz občinstva vprašal, kaj se je zgodilo z Dannyjem Torranceom. Odgovoril je, da je Torrance zdaj pri štiridesetih in živi v New Hampshiru, kjer dela v hospicu ter pomaga neozdravljivo bolnim, da mirno zapustijo svet. Ob tem si pomaga s posebnimi močmi, kličejo pa ga Doktor Sleep.

Danny Torrance noče po očetovih stopinjah.<br />
Foto: promocijsko gradivo
Danny Torrance noče po očetovih stopinjah.
Foto: promocijsko gradivo


Nekoliko kasneje je King na spletni strani objavil anketo, da naj bralci glasujejo, kaj naj napiše prej, nadaljevanje Izžarevanja ali novo knjigo v seriji Temni stolp. Dodal je, da bodo »prešteli glasove, toda to nič ne pomeni, če mi muze ne bodo naklonjene«. Zmagal je Doktor Sleep s 5861 glasovi. Res je šlo na tesno, saj je drugi predlog prejel 5812 glasov. Tako je nastalo ­nadaljevanje Izžarevanja, v katerem se zgodba Dannyja Torrancea prepleta z zgodbo potujočih vampirjev, ki srkajo duše drugačnih, tistih, ki imajo različne oblike izžarevanja. Roman je izšel 24. septembra 2013. Pred kratkim je film začel pohod po svetovnih kinematografih in tudi pri nas.
 

Tudi posnetki iz Kubrickovega filma


Režiral ga je Mike Flanagan, ki je s Stephenom Kingom tudi soscenarist. Flanagan si je z grozljivkami, kot sta Preden se zbudim in Ouija – izvor zla, izpilil občutek za ustvarjanje tesnobnega ozračja. V filmu Doktor Sleep, v katerem Ewan ­McGregor igra odraslega Dannyja Torrancea, mu je to na Kingovo veliko zadovoljstvo znova uspelo. Čeprav Kingu ni bila všeč Kubricko­va različica Izžarevanja, je dovolil, da so v filmu Doktor Sleep tudi posnetki iz Kubrickovega filma.

Danny Torrance travme in zbeganost, ki jih je doživel v hotelu Overlook, »zdravi« z alkoholom. Ko se odpove alkoholu in začne delati v hospicu, dobi občutek, da je končno našel mir. Ta se hitro razblini, ko naleti na deklico Abro (Kyliegh Curran), najstnico z lastnim izžarevanjem, kot pravi Danny temu ekstrasenzornemu daru, ki je lahko tudi prekletstvo. Abra na daljavo začuti, da sta si z Dannyjem podobna, zato ga poišče v upanju, da ji bo pomagal v boju proti neusmiljeni Rose The Hat (Rebecca Ferguson) in njenim posebnežem, ki se hranijo z izžarevanjem nedolžnih posebnežev, da bi upočasnili staranje.

Hotel Overlook je še vedno strašljiv.<br />
Foto: promocijsko gradivo
Hotel Overlook je še vedno strašljiv.
Foto: promocijsko gradivo


King dokaj zlahka dovoli, da se filmarji lotijo njegovih romanov in jih spremenijo v filme. Vendar vedno iskreno pove svoje mnenje o končnih izdelkih. Ker ni cenil Kubrickovega Izžarevanja z Jackom Nicholsonom in Shelley Duvall, je moral biti Mike Flanagan pri filmski priredbi nadaljevanja zelo previden.

»Vse, kar lahko rečem o tem, je, da je Mike vzel moj material in ustvaril krasno zgodbo, ki je očarala gledalce. Odlično mu je uspelo moj roman Doktor Sleep povezati s Kubrickovo različico Izžarevanja. Končni izdelek mi je zelo všeč,« je dodal Stephen King.

Komentarji: