Dvorana na nogah ploskala Gajinemu svetu

Nagrado otroške žirije 24. sarajevskega filmskega festivala je dobil slovenski mladinski film Petra Bratuše Gajin svet.
Fotografija: Nagrajenci Sarajevskega filmskega festivala. FOTO: SFF
Odpri galerijo
Nagrajenci Sarajevskega filmskega festivala. FOTO: SFF

Gajin svet, sodobna in dinamična družinska romantična komedija z elementi kriminalke, postavljena v današnje urbano okolje, je sarajevsko premiero dočakala v kinodvorani Pozorišta mladih, kjer so jo otroški gledalci z njihovimi starši sprejeli z burnim aplavzom.

Sprva sem bil malo na trnih, saj bili otroci v dvorani med filmom silno nemirni, je povedal režiser Peter Bratuša, na koncu so vstali in ploskali, nato so obkrožili igralce, se jim zahvaljevali, se jih dotikali… Gotovo takšnega odziva ne doživiš vsak dan.
 
Po projekciji so se začela vprašanja iz občinstva, prva je bila popolnoma ganjena mama, ki ni mogla nehati jokati, »vprašanja so se kar nadaljevala, tako da so morali organizatorji prekiniti razpravo, saj smo morali z ekipo na sprejem na rdečo preprogo,« kot je z nasmeškom povedal Sebastian Cavazza. Tudi Ajda Smekar je bila ganjena nad iskrenim in burnim odzivom občinstva, saj so mladi gledalci najbolj iskreni.

V filmu  poleg glavnih otroških igralcev Tare  Milharčič, Neže Smolinsky in Anžeta Gorenca, nastopa »zvezdniška« ekipa:  Sebastian Cavazza, Ajda Smrekar, Primož Pirnat, Lotos Vincenc Šparovec, Nataša Barbara Gračner, Jana Zupančič, Judita Zidar, Boris Ostan, Manca Dorrer in drugi.

Nagrajenci Sarajevskega filmskega festivala. FOTO: SFF
Nagrajenci Sarajevskega filmskega festivala. FOTO: SFF

 
Slovenskih nagrad pa s tem ni še konec:

Na Docu Rough Cut Boutique programu, ki se osredotoča izključno na dokumentarne filme iz jugovzhodne Evrope, ki so v produkciji ali post produkciji, je glavno nagrado za post produkcijo dokumentarnega filmskega projekta Hči Camorre prejel slovenski režiser Siniša Gačić. Nagrado v višini 20.000 evrov podeljuje Digital Cube Romania. V sklopu istega programa je projekt prav tako prejel tudi HBO Europe nagrado v višini 2.000 evrov. Gre za slovensko-italijansko koprodukcijo. Producentka filma je Dunja Klemenc.

Siniša Gačić in Anka Pirš v dokumentarnem filmskem projektu Hči Camorre spremljata nekdanjo kamoristično morilko Cristino Pinto, ki se po štiriindvajset letni zaporni kazni bori z izzivi vsakdanjega življenja. Kmalu po prihodu iz zapora njen partner Raffaele zboli za rakom. Cristina poišče zatočišče pri hčerki Elleni, s katero skušata nadoknaditi izgubljena leta. Pri sedeminštiridesetih letih se Cristina tako ponovno vzpostavlja kot žena, mati in babica.

V Sarajevu so podelili tudi nagrade v sklopu koprodukcijske tržnice Cinelink, kjer predstavljajo najbolj obetavne filmske projekte iz regije, ki so v fazi razvoja in iskanja financiranja. V sedemčlanski žiriji je bil tudi Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo.

Nagrado Eurimages za razvoj koprodukcije je prejel hrvaško-slovenski projekt Varno mesto scenarista in režiserja Juraja Lerotića. Nagrado Arte mednarodnih odnosov pa manjšinska koprodukcija Praznik dela scenarista in režiserja Pjera Žalice. Pri obeh filmih je slovenski producent Staragara.
 
Štipendijo Eave je prejel koprodukcijski projekt Fiume o morte! scenarista in režiserja Igorja Bezinovića. Gre za francosko-hrvaško-slovensko koprodukcijo, slovenska koproducentka je Marina Gumzi iz produkcijske hiše Nosorogi, ena od članic žirije za dokumentarni tekmovalni program.

Komentarji: