Film pod zvezdami na Ljubljanskem gradu

Dvorišče Ljubljanskega gradu, vsak večer do 28. julija. Nocoj ob 21.30 projekcija filma Lady Bird v režiji Grete Gerwig.
Fotografija: FOTO: Nada Žgank
Odpri galerijo
FOTO: Nada Žgank

Poleti se v Ljubljani najboljši filmi sezone tradicionalno preselijo na najvišjo točko v mestu. Tudi letos je tako; v Kinodvoru so v soorganizaciji z Ljubljanskim gradom znova pripravili julijski program projekcij Filma pod zvezdami – za včerajšnji uvod so izbrali film Moški ne jočejo bosansko-hercegovskega režiserja Alena Drljevića –, do 28. julija pa za vsak večer obljubljajo program, ki je tako kot v prejšnjih letih preplet najodmevnejših filmov minule sezone – nagrajencev z osrednjih mednarodnih filmskih festivalov, dobitnikov oskarjev ali nominirancev zanje in najbolj obiskanih filmov v Kinodvoru – ter predpremier.

Predpremier bo znova pet: Ne skrbi, peš ne bo prišel daleč Američana Gusa Van Santa, Na obali Chesil Britanca Dominica Cooka, Mary Shelley prve režiserke Savdske Arabije Haife Al Mansur, tradicionalna vsakoletna Vikendova predpremiera bo prinesla projekcijo filma Whitney Kevina Macdonalda, posebnost v tem programskem segmentu pa bo prva slovenska projekcija otvoritvenega filma letošnjega Berlinala, animiranega Otoka psov Wesa Andersona, ki v Sloveniji ne bo imel redne kinematografske distribucije. Nocoj si bo ob 21.30 mogoče ogledati film Lady Bird v režiji Grete Gerwig, dobitnika zlatih globusov za najboljši film in glavno igralko v kategoriji muzikal ali komedija.

V prestolnici bodo sicer filmske projekcije na prostem še kje. Na nižji nadmorski višini, a s tematiko iz domačega gorskega sveta, bo z uvodno projekcijo Srečno, Kekec! Jožeta Galeta iz leta 1963 nocoj ob 21.15 stekel še Mesec slovenskih filmskih klasik v Drive-in Kinu Bežigrad, ki pa ni za Bežigradom, pač pa na parkirišču viškega centra Interspar. Vsak julijski petek napovedujejo projekcije klasičnih slovenskih filmov.

Komentarji: