Holivudski Srb ima 80 let

Režiser in igralec Peter Bogdanovich velja za enega ključnih ustvarjalcev filmov novega Hollywooda.
Fotografija: Ena od Bogdanovichevih največjih uspešnic je bil film Zakaj te očka pušča samo iz leta 1972 z Barbro Streisand in Ryanom O'Nealom.
Foto Promocijsko Gradivo
Odpri galerijo
Ena od Bogdanovichevih največjih uspešnic je bil film Zakaj te očka pušča samo iz leta 1972 z Barbro Streisand in Ryanom O'Nealom. Foto Promocijsko Gradivo

Prvi večji uspeh je dosegel s filmom Zadnja predstava (1971) z Jeffom Bridgesom in Cybill Shepherd v glavnih vlogah, za katerega si je prislužil dve nominaciji za oskarja. Bogdanovich se je rodil 30. julija 1939 v newyorškem Kingstonu, njegov oče je bil srbski umetnik Borislav Bogdanovich.

Leta 2012 je prejel tudi zlati pečat Jugoslovanske kinoteke za izjemni prispevek k sedmi umetnosti.<br />
Foto Wikipedia
Leta 2012 je prejel tudi zlati pečat Jugoslovanske kinoteke za izjemni prispevek k sedmi umetnosti.
Foto Wikipedia


Sprva se je ukvarjal z gledališčem, pisal kritike in razprave o filmu. Leta 1968 je posnel avtorski nizkoproračunski film Tarče, ki ga je v celoti ustvaril sam, prvi večji uspeh, ki še danes zaznamuje njegovo kariero, pa je dosegel leta 1971 s filmom Zadnja predstava. V njem je predstavil provincialno moralo in socialne spremembe v teksaškem mestu.


Tudi petdeset vlog


Med njegovimi pomembnejšimi filmi so tudi Papirnati mesec (1973), Zakaj te očka pušča samo? (1972), Kino za groš (Nickelodeon, 1976), Dan, ko so se vsi smejali (1981), Maska (1985) in Zaljubljeni popotnik (1990). Na letošnjem 66. puljskem mednarodnem filmskem festivalu so prikazali njegov dokumentarec o velikanu nemega filma Busterju Keatonu Veliki Buster, med njegovimi aktualnejšimi filmi pa je tudi komična drama Takšna pač je (2014).



Bogdanovich je v karieri igral tudi več kot 50 igralskih vlog. Nazadnje ga je bilo mogoče gledati tudi v lani premierno predstavljenem dokončanem zadnjem filmu ameriškega režiserja in producenta Orsona Wellsa z naslovom The Other Side of the Wind, zaigral pa je tudi v lanskem trilerju Michaela Chrisoulakisa z naslovom Los Angeles Overnight. Čeprav se mu je oskar izuznil, je Bogdanovich, ki velja za enega ključnih ustvarjalcev filmov novega Hollywooda, za svoje delo prejel številne nagrade. Leta 2012 tudi zlati pečat Jugoslovanske kinoteke za izjemni prispevek k sedmi umetnosti.

Komentarji: