Idilično filmsko poletje pod Vitrancem

Mednarodni filmski festival Kranjska Gora bo od 26. julija do 4. avgusta na pregovorno športni destinaciji.
Fotografija: Matjaž Javšnik pravi, da je pri filmskem festivalu deklica za vse. Foto Leon Vidic
Odpri galerijo
Matjaž Javšnik pravi, da je pri filmskem festivalu deklica za vse. Foto Leon Vidic

Že tretje leto bo naš priljubljeni­ turistični kraj cineastično obarvan. Leta 2016 so v Kranjski Gori prvič organizirali mednarodni filmski festival, da bi v poletni turistični sezoni kraj zaživel še kulturno.

Domačini in ljubitelji filma so prireditev dobro sprejeli. Letos bo festival trajal od 26. julija do 4. avgusta v več sklopih: Otroški program, Domačica, Pri sosedovih je trava vedno bolj zelena, Poglej in spreglej in Tekmovalni program. Pripravili so tudi zanimive izobraževalne vsebine z delavnicami in predavanji mednarodno uveljav­ljenih mentorjev na področju režije, scenaristike, kastinga in filmske produkcije. Več o festivalu je povedal direktor Matjaž Javšnik.
 

Poznamo vas kot igralca in komika. Kakšna je vaša vloga pri filmskem festivalu v Kranjski Gori?


Formalno se na festivalu pojav­ljam v vlogi direktorja, čeprav sem v bistvu deklica za vse. Sodelujem namreč pri vseh dejavnostih, povezanih s festivalom, od programa, obfestivalskih aktivnosti, pridobivanja sponzorskih sredstev, gostov in storitev ter materialnih dobrin, potrebnih za kakovostno izvedbo. V prvih letih je to nujno, prihodnje leto pa se bo začela profesionalizacija festivalske ekipe, kar me bo v mnogo pogledih razbremenilo.

 

Kako se je po vašem občutku festival umestil med domačini in morebiti med turisti?


To bo tretja edicija festivala, ki je pri domačinih takoj naletel na topel sprejem in odobravanje. Brez podpore skupnosti je tovrstno početje v manjših krajih obsojeno na propad, mi pa imamo veliko srečo, da nas ne razumejo in podpirajo le urad župana in ekipa turizma Kranjska Gora, temveč smo deležni tudi pomoči širše lokalne skupnosti. O turistih naj povem, da festival poteka na vrhuncu poletne sezone, tako da je naš program odlična dodana vrednost k ponudbi in dejavnostim, ki so na voljo turistom, in se na tovrstno ponudbo kulturnega turizma z veseljem odzivajo.
 

Kakšna je specifika kranjskogorske prireditve? Po čem se ­razlikuje od drugih?


Letošnja novost je deset slovenskih premier v tekmovalnem programu, prav tako bodo prisotni skoraj vsi avtorji, ki bodo po projekcijah na voljo za pogovor z gledalci. V primerjavi z drugimi filmskimi festivali nas odlikuje veliko zanimivih gostov (več kot šestdeset), pa tudi delavnice in predavanja z vrhunskimi mednarodno uveljavljenimi avtorji. Seveda ne smemo pozabiti, da festival poteka v idiličnem okolju Kranjske Gore in okolice ter je kombinacija sproščenosti, pozitivne energije in gostoljubja, kar nas v očeh tujcev naredi še posebej privlačne. Vse bolj razvijamo tudi industrijski vidik festivala, kar je ena izmed naših glavnih nalog za nadaljnje delovanje in širitev vsebin.
 

Letos ste namenili posebno pozornost Boštjanu Hladniku, filmskemu neugnancu in posebnemu vizualnemu estetu.


Sklop Domačica je posvečen velikanu filmske umetnosti Boštjanu Hladniku. Njemu v spomin bomo izvedli tri dogodke, na katerih bomo obujali spomin na njegov avtorski pogum ter se mu zahvalili za prispevek k razvoju slovenskega filma z zasaditvijo lipe ter spominsko tablo, saj je Hladnik deloval in snemal tudi v Kranjski Gori.
 

Pripravili ste kar nekaj zanimivih delavnic. Kaj vse bodo ponudile slušateljem?


Izjemne delavnice in predavanja bodo vodila zanimiva imena iz sveta filmske produkcije. Med 29. julijem in 4. avgustom se bo zvrstilo kar deset tovrstnih dogodkov, ki jih priporočam vsem ljubiteljem filmske umetnosti. Letos ponujamo filmsko delavnico za najmlajše, v okviru katere bomo posneli tudi kratek otroški film, delavnico režije in igre pred kamero, delavnico osvetlitvenih tehnik, delavnico s kasting agentko Nancy Bishop, delavnico dokumentarnega filma, predavanja iz igre z Goranom Bogdanom, predavanja iz scenaristike, kamere in razpravo s kasting direktorji, na kateri se bo predstavilo kar šest velikih imen iz Evrope in Amerike. Da bi se delavnic lahko udeležilo čim več mladih, smo pripravili pakete, ki poleg prijaznih cen vključujejo brezplačno bivanje v kampu. Ker so delavnice do 15. julija dosegljive po ugodnejših cenah, je zanimanje že zdaj veliko. Kot kaže, bodo zamudniki zaradi številčne omejitve na posamezni delavnici ostali praznih rok.
 

Očitno je, da hoče vse več slovenskih manjših mest imeti svoj filmski festival. To je verjetno dobro za širjenje filmske kulture in izobraževanje gledalcev, kakor tudi tistih, ki so na različne načine udeleženi v filmskem procesu.


Naša lokacija ni naključen izbor in zgolj protest proti pomanjkanju filmskih vsebin na Gorenjskem. To, da Kranjsko Goro predstavimo tujcem tudi kot kulturno in ne zgolj športno destinacijo, je skrbno pretehtana odločitev. Kranjska Gora z okolico sama po sebi deluje kot odprt filmski studio in glede na infrastrukturo ter umeščenost med Avstrijo in Italijo je idealna za koprodukcije oziroma povezovanje avtorjev, projektov ter vsebin s področja filmske ustvarjalnosti.
Naš dolgoročni cilj je postaviti Kranjska Gora International Film Festival na mesto enega od vodilnih festivalov v regiji, predvsem v smislu srečevanj, izmenjave idej ter sodelovanja avtorjev z vseh vetrov. Se pa strinjam s tem, da je porast tovrstnih festivalov odsev nestrinjanja lokalnih okolij s centralizacijo kulturnih vsebin.

Komentarji: