Polsestra Damjana Kozoleta v tekmovalnem programu

Celovečerec slovenskega režiserja je v Karlovih Varih med dvanajstimi filmi, ki se letos potegujejo za kristalni globus.
Fotografija: V glavnih vlogah v Polsestri nastopata Urša Menart, tudi soavtorica scenarija, in Liza Marijina. Foto Urša Premik
 
Odpri galerijo
V glavnih vlogah v Polsestri nastopata Urša Menart, tudi soavtorica scenarija, in Liza Marijina. Foto Urša Premik  

V Karlovih Varih se danes začenja 54. mednarodni filmski festival. Ne enem najstarejših in najpomembnejših evropskih filmskih festivalov vsako leto prikažejo okoli dvesto filmov. V glavnem tekmovalnem programu se bo za kristalni globus potegovalo dvanajst del, med njimi celovečerec Polsestra režiserja Damjana Kozoleta. Festival se bo sklenil 6. julija.
 
Kozole, ki je leta 2016 na festivalu v Karlovih Varih že osvojil nagrado za najboljšo režijo za film Nočno življenje, tokrat na festival prihaja s filmom o odtujenih polsestrah iz Izole, ki morata zaradi spremenjenih življenjskih okoliščin živeti skupaj v majhnem najetem stanovanju v Ljubljani.
 
O filmu je v pogovoru za STA povedal: »To je film o dveh ženskah, ki ne želita imeti nič skupnega in negirata vsako podobnost, vendar na koncu najdeta to, kar najbolj zanikata.« Na uradni spletni strani festivala pa so zapisali, da Kozoletov film govori o sočutju ter s svojim humorjem spominja na najboljše čase češkega novega vala.
 
V filmu, ki je nastal v slovensko-makedonsko-srbski koprodukciji, sta v glavnih vlogah zaigrali Liza Marijina in Urša Menart. Slednja skupaj s Kozoletom in Ognjenom Sviličićem podpisuje tudi scenarij. Prva projekcija in svetovna premiera filma bo v torek, 2. julija. Poleg režiserja se je bosta udeležili še Urša Menart in Liza Marijina, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC). V filmu igrajo še Jurij Drevenšek, Peter Musevski, Anja Novak, Damjana Černe, Labina Mitevska in Urška Hlebec.
 
»To je film o dveh ženskah, ki ne želita imeti nič skupnega,« je Polsestro opisal režiser Damjan Kozole. Foto Urša Premik
»To je film o dveh ženskah, ki ne želita imeti nič skupnega,« je Polsestro opisal režiser Damjan Kozole. Foto Urša Premik


Za kristalni globus za najboljši film se bodo v glavnem tekmovalnem programu potegovali še kitajski režiser Zhai Yixiang s filmom z angleškim naslovom Mosaic Portrait (Mozaični portret) v Kambodži rojeni britanski scenarist in režiser Hong Khaou s filmom Monsoon (Monsum), Nemec Jan Ole Gerster s filmom Lara, filipinska režiserka Dwein Baltazar s filmom Ode to Nothing (Oda ničemur) in španski režiser Jonas Trueba s filmom The August Virgin (Avgustovska devica).
 
Ameriška režiserka Martha Stephens je v tekmovalni program uvrščena s filmom To the Stars (K zvezdam), bolgarski režiserski dvojec Kristina Grozeva in Petar Valchanov s filmom The Father (Oče), slovaški režiser Marko Škop s filmom Let There Be Light (Naj bo luč), belgijski režiser Tim Mielants s filmom Patrick, čilski režiser Felipe Rios s filmom The Man from the Future (Človek iz prihodnosti) in turški režiser Kivanc Sezer s filmom La Belle Indifference (Lepa pozaba).
 


Za izjemen prispevek k svetovni kinematografiji bodo na festivalu kristalni globus podelili ameriškima igralkama Julianne Moore in Patricii Clarkson. Julianne Moore, ki je dobila oskarja za film Še vedno Alice in si je nominacijo za oskarja prislužila še za štiri druge filme, bo v Karlovih Varih predstavila film After the Wedding (Po poroki) skupaj z režiserjem in soprogom Bartom Freundlichom ter soigralcem Billyjem Crudupom.
 
Patricia Clarkson, ki je bila nominirana za oskarja za stransko vlogo v filmu April praznuje, pa bo na največjem srednjeevropskem filmskem festivalu predstavljala film Learning to Drive (V avtošoli) v režiji Isabel Coixet.
 
Retrospektivo bodo letos posvetili egiptovskemu režiserju Youssefu Chahineju (1926–2008). Prikazali bodo enajst njegovih restavriranih filmov, od zgodnjih manj znanih del do uveljavljenih klasik.
 

Komentarji: