Slovenka bo odločala o oskarjih

Režiserka Špela Čadež je dobila povabilo Akademije za filmsko umetnost in znanost.
Fotografija: Špela Čadež FOTO: SFS
Odpri galerijo
Špela Čadež FOTO: SFS

Filmska komisija Slovenskega filmskega centra sporoča, da je Akademija za filmsko umetnost in znanost, organizacija, ki podeljuje prestižno nagrado oskar, slovensko režiserko in animatorko Špelo Čadež povabila v svoje vrste.

Akademija je v zadnjih nekaj letih naredila velike korake, da bi postala bolj vključujoča organizacija. Leta 2016 je napovedala, da si bo prizadevala podvojiti število žensk in raznovrstnih članov organizacije do leta 2020.

Novinar Amid Amidi je zapisal: »Gre za še en zanimiv vidik letošnjih povabil med animiranimi filmi, saj so nekateri vabljeni filmski ustvarjalci prav tisti, ki jih je akademija v preteklih letih krivično spregledala. Med filmske ustvarjalce v tej kategoriji spada tudi Špela Čadež, katere film Nočna ptica šteje za enega najboljših kratkih filmov pretekle dobe.«


​Nekaj pomembnih dejstev, ki jih navaja Animation Magazine: »Letos 49 odstotkov novih članov predstavljajo ženske, s čimer se je skupni odstotek žensk v članstvu akademije povečal na 31 odstotkov (lani 28 odstotkov).

Nekaj sekcij je povabilo več žensk kot moških, vendar sekciji za kratke/animirane filme in vizualne učinke nista bili med njimi. Leta 2018 je med povabljenci tudi 38 odstotkov nebelcev, s čimer se je celotno število povečalo na 16 odstotkov (kar pomeni tri odstotke več kot lani in dvakrat več kot leta 2015).«

Špela Čadež je ena izmed najbolj produktivnih in mednarodno uspešnih slovenskih filmskih avtoric. Za svoje delo je prejela že več kot sto mednarodnih in domačih nagrad ter nominacij. Med drugim štiri vesne, Župančičevo nagrado, glavne nagrade na festivalu animiranega filma Animafest v Zagrebu, festivalu animiranega in dokumentarnega filma DOK Leipzig, filmskem festivalu v Valladolidu ... Na mednarodnem festivalu kratkega filma v francoskem Clermont-Ferrandu (2016) si je prislužila izjemno mednarodno prepoznavnost.

V svojem desetletnem opusu je mednarodne festivalske žirije in občinstvo prepričala zlasti s filmoma Boles (2013) in Nočna ptica (2016).

Komentarji: