TV namiga: Ženska v zlatu in Osem dni

Helen Mirren in Ryan Reynolds v zgodovinski zgodbi o Judinji, ki po desetletjih zahteva nazaj sliko, ki so ji jo ukradli nacisti. HBO pa začenja nemško miniserijo o tem, kaj se zgodi navadni družini, potem ko svet, kot ga poznamo, neha obstajati.
Fotografija: HELEN MIRREN in RYAN REYNOLDS. Foto Robert Viglasky
Odpri galerijo
HELEN MIRREN in RYAN REYNOLDS. Foto Robert Viglasky

Petek, 15. marca

 

Ženska v zlatu: TVS 2 ob 20.05

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Woman in Gold. VB, 2015. Režija: Simon Curtis. Igrajo: Helen Mirren, Ryan Reynolds, Daniel Brühl, Katie Holmes. Biografska drama. 109 minut. 
Ko so v Avstrijo vkorakali nacisti, sta Maria Altmann in mož Fritz zbežala iz države ter prek Anglije pristala v Los Angelesu. Maria in Fritz sta bila namreč uspešna Juda, ki sta uvidela, da v nevarnosti ni le njuno premoženje, pač pa tudi življenje. Zdaj je Maria ostarela vdova (Helen Mirren), ki se s pomočjo neizkušenega pravnika (Ryan Reynolds) loti od Avstrije zahtevati slovito sliko Gustava Klimta, portret Marijine tete Adele Bloch-Bauer, ki so jo zaplenili nacisti ...

Zgodba je sicer resnična in fascinantna, a sentimentalizem, ki pronica iz vsake pore, bo kljub odlični igri Helen Mirren koga zmotil.

Poleg umetnin so družini ukradli tudi veliko dragocenega nakita, ena od ogrlic tete Adele je tako pristala na vratu žene Hermanna Göringa, t. i. drugega človeka Tretjega rajha.Resnična Maria Altmann je umrla leta 2011, stara 94 let.Slovenska policija ima na svoji spletni strani navedenih skoraj 300 ukradenih slovenskih umetnin.
 

Osem dni: HBO ob 20.00 (Premiera)


Osem dni. Foto HBO
Osem dni. Foto HBO


8 Tage. Nem., 2019. 1/8. I: Christiane Paul, Mark Waschke, Lena Klenke. Miniser.
Še osem dni, pa bo 60 km velik meteor treščil v Zemljo s hitrostjo 30.000 kilometrov na uro. Predvidena točka trka je središče Evrope. Ocenjena možnost preživetja ljudi je nična. Glede na izračune imajo ljudje osem dni časa, da se rešijo s tega območja. Evropo zajame panika. Zgodba sledi berlinski družini, ki se skuša znajti v svetu, v katerem je v hipu mrazpadel dosedanji družbeni red in kjer ni nobenih uradnih reševalnih načrtov in je vsakdo prepuščen samemu sebi. Edini vir informacij je televizija, kjer pa poplava novic ves čas niha med upajočimi in histeričnimi.

Ne gre za še en hollywoodski spektakel, ampak za pristno zgodbo družine, ki skuša preživeti v svetu, za katerega se zdi, da je iztiril.

Komentarji: