TV namigi: Brexit – ura tiktaka in Počutim se lepo

Dokumentarec obljublja ekskluziven dostop v ozadje pogajanj med EU in Britanci o njihovem izstopu iz unije, v razvedrilo pa ponujamo Amy Schumer kot dekle, ki v ogledalu vsakič ugleda popolno lepotico.
Fotografija: Michel Barnier. Foto TVS
Odpri galerijo
Michel Barnier. Foto TVS

Nedelja, 14. aprila

 

Brexit – ura tiktaka: TVS 1 ob 20.50 (Premiera)


Brexit: The Clock is Ticking. Francija, 2019. Dokumentarni film. 90 minut.

»Ura tiktaka,«ponavlja ves čas Michel Barnier, pogajalec Evropske unije pri največji »ločitvi« v zgodovini EU. Velika Britanija se po lastni izbiri poslavlja od EU, a slovo se je izkazalo za vse prej kot lahko. Barnier, ki zastopa preostalih 27 držav, ima jasen cilj: ohraniti enotnost ostalih držav. Nasproti pa mu sedi zelo razdeljena britanska ekipa, ki se ne more zediniti, ali bi rada najtrši mogoči brexit ali bi pravzaprav z eno nogo ostala v Evropi. In tu je seveda še težava z irsko mejo, ki je nihče noče, a se ji ob izstopu VB iz carinske unije ne bo mogoče izogniti. To pa s sabo prinaša med drugim tudi grožnjo miru, ki so ga na otoku mukoma dosegli. 

Film prinaša ekskluziven dostop v ozadje pogajanj in tudi v osebnost Michela Barnierja, ki je aktivno oblikoval 18 mesecev, ki se bodo zapisali v zgodovino.

VB je izstop iz EU izglasovala na referendumu 23. junija 2016 z rezultatom 51,9 % za izstop in 48,1 % proti. Ker parlament ni potrdil dokumenta, ki ga je izpogajala premierka Mayeva v imenu VB, in tudi ne nobene druge izbire, so Britanci zaprosili za podaljšanje roka za izstop. EU jim je odobrila podaljšanje do 31. oktobra letos.

 

Počutim se lepo: HBO ob 20.00 (Premiera)

Vikendova ocena: 3 (od 5)


I Feel Pretty. ZDA, 2018. Režija: Abby Kohn, Marc Silverstein. Igrajo: Amy Schumer, Michelle Williams, Emily Ratajkowski, Naomi Campbell. Komedija. 93 minut.

Debelušna in negotova Renee se po padcu v telovadnici zbudi v prepričanju, da je čudovita manekenka. Z novo pridobljeno samozavestjo se junaško spopada z življenjema, a kaj bo, ko bo ugotovila, da se njen videz v resnici sploh ni spremenil?

Komedije pogosto temeljijo na absurdnih idejah, ki so prepričljive in nas nasmejejo, predvsem ker želimo verjeti v filmsko čarovnijo. Zadnja leta je to postalo vse težje in tudi Počutim se lepo zakoraka v tvegane vode, saj poda zgodbo o ženski s slabo samopodobo, ki po udarcu v glavo postane prepričana, da je prelepa. To ji dá samozavest, da si spremeni življenje in dobi službo, ki jo je vedno želela.

Film se izogne očitnim pastem, kot je poveličevanje puhlih idealov lepote in/ali neutemeljene samozavesti, predvsem s prepričljivo, smešno in občasno tudi ganljivo igro Amy Schumer. Ta svojo tipično surovo prezenco nekoliko omili, ne da bi jo kastrirala, kar pomaga preseči kopico žanrskih floskul, ki se jim filmu v zadnji tretjini ne uspe izogniti. No, saj realističen prikaz službe glavnega junaka ali razvoj stranskih likov sta za romantično komedijo veliko manj pomembna kot to, da nasmeje.

Komentarji: