TV namigi: Državna proslava, pogovor s Pahorjem, Igra imitacije ...

Državni proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti bo sledil pogovor s predsednikom Slovenije, lahko pa izbirate tudi med dvema kakovostnima sodobnima filmoma, za sklep pa še serija novih slovenskih kratkih filmov.
Fotografija: Igra imitacije (The Imitation Game). Foto Blitz
Odpri galerijo
Igra imitacije (The Imitation Game). Foto Blitz

Petek, 21. decembra


Državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti: TVS 1 ob 20.00


Slovenija, 2018. Režija: Boštjan Štorman. Prenos.
Ko so 26. decembra 1990 razglasili rezultate plebiscita o samostojnosti, na katerem je 95 odstotkov volilcev na vprašanje »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« odgovorilo pritrdilno, so se začeli postopki za osamosvojitev Slovenije.

Osrednja vloga v umetniškem programu proslave z naslovom »ZA« bo namenjena mladim umetnikom iz Simfoničnega orkestra Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič in Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Glasbeni spored bo predstavljal izbor skladb slovenskih skladateljev različnih generacij, ki so polne optimizma, mladosti in nenazadnje predstavljajo tudi narodno zavest. Orkester in zbor bo vodil dirigent Steven Loy, plesalce pa mentorici Tanja Pavlič in Jana Kovač Valdés. Slavnostni govornik bo predsednik vlade Republike Slovenije Marjan Šarec. 

Pred 28. leti smo se na plebiscitu enotno zavzeli za samostojno in neodvisno državo. In prav beseda »ZA« je tudi osnovno vodilo filma, ki zaokrožuje glasbeni in plesni del proslave, pravi režiser proslave Boštjan Štorman.
 

Pogovor s predsednikom države: TVS 1 ob 21.00


Borut Pahor. Foto Leon Vidic/Delo
Borut Pahor. Foto Leon Vidic/Delo


Slovenija, 2018. Pogovorna oddaja.
Leto dni je minilo, odkar je Borut Pahor še enkrat prevzel položaj predsednika Republike Slovenije, med drugimi je premagal tudi Marjana Šarca, ki je takrat vstopil v politiko in se v kratkem zavihtel tako visoko, da je danes premier slovenske vlade. Tem in vprašanj za predsednika države, ki s svojo politiko vladanja že ves čas buri javnost, hkrati pa uživa visoko podporo, pa zlepa ne more zmanjkati.
 

Igra imitacije: Planet TV ob 20.00 (Premiera)

Vikendova ocena: 4 (od 5)


The Imitation Game. VB/ZDA, 2014. Režija: Morten Tyldum. Igrajo: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Mark Strong. Zgodovinski triler. 114 minut. 
Med drugo svetovno vojno nemški stroj Enigma zakodira vsa sporočila, tako da ostanejo zaveznikom prikrita, tudi če jih prestrežejo. Britanska MI& rekrutira genialnega matematika Alana Turinga (Cumberbatch), da se loti dešifriranja naprave, kar bi lahko rešilo na tisoče zavezniških življenj. A to je le en vidik Turingovega življenja, tu je še njegova spolna usmerjenost, ki ji tedanje oblasti niso niti najmanj naklonjene ...


Družinski film: TVS 2 ob 20.05

Vikendova ocena: 4 (od 5)


Rodinny film. Koprodukcija, 2015. Režija: Olmo Omerzu. Igrajo: Daniel Kadlec, Jenovéfa Boková, Karel Roden. Drama. 95 minut.
Mož in žena se odpravita na jadranje. S seboj vzameta psa, doma pa pustita svoja najstniška otroka, Erika in Anno, ki se v hipu prepustita svobodi brez starševskega nadzora. A ko Annina prijateljica, ki se priseli k njima, zapelje naivnega Erika, ki povrhu še začne špricati šolo, se zdi, da katastrofa ni daleč. A slednja pride z drugega konca sveta: za jadrnico staršev se izgubi vsaka sled ...

Režiserjeva distanca iz filma, ki bi bil lahko melodrama, naredi stilizirano ironično dramo o vlogi sodobne družine v družbi in bolj ali manj disfunkcionalni vlogi vsakega posameznika v njej. Film, vreden ogleda. 


Noč kratkih filmov: TVS 2 ob 22.30


Slovenija, 2016–2018. Režija: Marko Šantić, Áron Horváth, Gregor Andolšek, Petra Bocevska Trampuž. Kratki igrani filmi.
Predvajali bodo filme Moderne kunst, Muha, Tunel in Jaz sem. Prva komedija govori o zakonski krizi skozi prizmo sodobne umetnosti. V Muhi dnevno rutino osamljene babice zmoti nadležna muha. V Tunelu se moški dnevno srečuje s tunelom - ki se jih panično boji. V zadnjem pa je Milan kradel, da bi z denarjem pomagal bolnemu očetu.

Komentarji: