TV namigi: Ku'damm 56, Dekle po imenu Varpu ...

Danes lahko izbirate med štirimi premierami: novo nemško nadaljevanko, severnjaško dramo ter dvema dokumenatarcema: angleškem o morskem zmaju in slovenskem o humanizmu.
Fotografija: Ku'damm 56 Foto Tvs
Odpri galerijo
Ku'damm 56 Foto Tvs

Nedelja, 9. decembra


Ku'damm 56: TVS 1 ob 20.00 (Premiera)


Ku'damm 56. Nemčija, 2016. 1/6. Režija: Sven Bohse. Igrajo: Sonja Gerhardt, Claudia Michelsen, Maria Ehrich. Nadaljevanka. 50 minut. 
Berlin, 1956. Caterina Schöllack vodi plesno šolo, ki je zbirališče mladih, kjer se poleg plesa učijo tudi lepega vedenja. Caterinina glavna skrb je sicer, da bi svojim trem hčerkam priskrbela najboljšo možno vzgojo, beri: najboljšega možnega snubca. Zdi se, da najstarejša in najmlajša hčerka, Helga in Eva, ubogljivo stopata po začrtani poti, le srednja, Monika, se upira. Dekle je zdaj odkrilo celo rock'n'roll ...

Dober portret povojnega Berlina, prepleten z zabavno zgodbo, razgibano glasbo in odlično kostumografijo, je bil v domači Nemčiji taka uspešnica, da je serija letos dobila nadaljevanje, Ku'damm 59, ki se, kot nakazuje naslov, dogaja tri leta po pričujoči.
 

Dekle po imenu Varpu: TVS 1 ob 15.00 (Premiera)

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Dekle po imenu Varpu Foto Tv Slo Delo
Dekle po imenu Varpu Foto Tv Slo Delo


Tyttö nimeltä Varpu. Finska/Danska, 2016. Režija: Selma Vilhunen. Igrajo: Linnea Skog, Paula Vesala, Lauri Maijala. Drama. 100 minut.
Dvanajstletna Varpu živi z materjo, ki ni dorasla starševski vlogi. Nekega dne se dekle z ukradenim avtom odpravi iskat očeta, ki ga ne pozna. Najprej izsledi napačnega moškega, nasilnega poslovneža, ki jo nažene stran. Njen pravi oče, ki ga končno najde, je njegovo nasprotje, odštekani, revni boem.

Attenborough in morski zmaj: TVS 2 ob 20.10 (Premiera)


Attenborough in morski zmaj Attenborough and the Sea Dragon Foto Press
Attenborough in morski zmaj Attenborough and the Sea Dragon Foto Press


Attenborough and the Sea Dragon. VB, 2018. Vodi: David Attenborough. Dokumentarna oddaja. 58 minut.
Ob angleški obali so nedavno odkrili zelo dobro ohranjen in nepričakovano velik fosil ihtiozavra, t. i. morskega zmaja iz obdobja jure. Attenborough in ekipa znanstvenikov v visokoločljivi trirazsežni grafiki rekonstruirajo okostje tega morskega plenilca in sestavijo njegovo zgodbo.

Govori glasneje: TVS 1 ob 22.10  (Premiera)


Govori glasneje Jernej Šugman Foto Alma Lapajne
Govori glasneje Jernej Šugman Foto Alma Lapajne


Slovenija, 2017. Režija in scenarij: Alma Lapajne. Dokumentarni film. 51 min.
Film spremlja tri protagoniste v enem dnevu. Prvi je igralec Jernej Šugman, ki obišče njemu pomembne ljudi: peka, osebje v reševalnem vozilu in osebje v mestni kanalizaciji. Tu je tudi pevec skupine Demolition Group Goran Šalamon, ki je, ko ni na odru, gradbinec, inženir statike. Tretja je igralka Sara Dirnbek, ki tokrat čisti prostore javnega zavoda.

Komentarji: