TV namigi: Pred vrati pekla, Kitajsko dekle in Preverjeno

Premierno je na sporedu nova dokumentarna serija dveh španskih novinark o ljudeh, ki živijo na robu pekla. Če ste v prvo prezrli drugo Sezono Skrivnostnega jezera, sta tu Elisabeth Moss in Gwendoline Christie, v Preverjenem pa o gripi in provokacijah v Italiji.
Fotografija: Pred vrati pekla. Foto Laura Jouve Martín
Odpri galerijo
Pred vrati pekla. Foto Laura Jouve Martín

Torek, 19. februarja

 

Pred vrati pekla: TVS 1 ob 20.55 (Premiera)


A las puertas del infierno. Španija, 2017. 1/5. Dokumentarna serija. 52 minut.
Če si otrok v Kolumbiji, trgovec v Neaplju, homoseksualec v Rusiji, pozabljeni meščan Detroita ali revež na napačni strani zidu v Peruju, pomeni, da lahko živiš dobesedno pred vrati pekla. Novinarki Sonia López in Noemí Redondo sta se odpravili na različne konce sveta in ta pekel, v katerem so na dnevnem redu preganjanje, umori, kršenje pravic, spolna zloraba in izkoriščanje, odprli še gledalcem.

V prvem delu sta se zazrli v otroštvo v Kolumbiji. Tam to ni brezskrben čas, otroci so ves čas tarča tolp in tudi če se ne vključijo vanje, tvegajo, da bodo postali žrtve njihovih spopadov. V pozabljenih četrtih Bogote in Medellína 12-letnike najemajo kot morilce in 15-letnice kot prostitutke. Pretresljivo.

Novinarka Sonia López pravi, da so bili trenutki pogovorov z ljudmi dostikrat zelo težki, a najbolj čustveni so bili prav pogovori z otroki v Kolumbiji. Pravi, da ji je pomagalo predvsem dejstvo, da sta tam srečali tudi ljudi, ki te otroke načrtno »vlečejo proč od pekla«.
 

Skrivnost jezera: Kitajsko dekle: TVS 2 ob 21.30


Srivnost jezera: Kitajsko dekle. Foto Tv Slo
Srivnost jezera: Kitajsko dekle. Foto Tv Slo


Top of the Lake: China Girl. 1/6. Igrajo: Elisabeth Moss, Gwendoline Christie, David Dencik, Ewen Leslie, Alice Englert, Nicole Kidman. TV-serija. 56 minut. 
Serija, ki sta jo skupaj naredila novozelandska režiserka Jane Campion (Klavir) in avstralski pisec Gerard Lee, je v prvi sezoni sledila detektivki Robin Griffin (Elisabeth Moss), ko je preiskovala izginotje 12-letne noseče deklice na Novi Zelandiji. Zdaj, štiri leta kasneje, je Robin spet v Avstraliji, kjer dobi nov primer, smrt mlade Azijke, in novo sodelavko Mirando (Gwendoline Christie, Brienne iz Igre prestolov), hkrati pa se sooča tudi s svojo preteklostjo – kot 17-letna se je namreč odrekla hčerkici.

Serija, ki bolj kot na zgodbi gradi na občutkih, ki jih ta zbuja, je melanholijo meglene pokrajine zamenjala za urbani brutalizem in pogledala za zidove bordelov in duš. Za ljubitelje prve sezone. 

Elizabeth Moss je za vlogo v prvi seriji dobila zlati globus. Vlogo, ki jo ima v seriji Nicole Kidman, so napisali posebej zanjo, snemanje pa so morali prilagoditi produkciji HBO-jeve serije Male laži.Alice Englert, ki igra hčerko detektivke Robin, je v resnici hčerka režiserke Jane Campion.
 

Preverjeno: Pop TV ob 21.55


Slovenija, 2019. Vodi: Alenka Arko. Aktualno-informativna oddaja.
Letos je gripa nevarnejša kot prejšnja leta, več ljudi je v bolnišnicah in več je smrtnih primerov. Kako se lahko zavarujemo?

Ob novih provokacijah v Italiji so preverili, kako se počutijo tamkajšnji Slovenci in kako se na to odzivajo slovenski politiki.

Pa še o skrivnosti slovenskega kraja, iz katerega prihajajo številni naši svetovno znani umetniki.

Komentarji: