Calexico v Kinu Šiška

Koncert ameriške glasbene skupine nocoj ob 20. uri.

Calexico je zasedba iz Tucsona v ameriški zvezni državi Arizona, ki je nekoč bila, tako kot precejšen del Teksasa in celotna Kalifornija, del mehiške države. Po tem, ko se je meja premaknila južneje, je veliko Mehičanov ostalo onkraj meje, v Združenih državah Amerike.

Tu sta ostali tudi njihova kultura in glasba. Iz te kulturne in glasbene mešanice je nastala glasbena zvrst, ki prepleta rock in marijače ter ji v eni različici pravijo tex-mex. Iz te kulturne dvojnosti je nastala tako glasba kot tudi ime zasedbe Calexico, ki povezuje zvoke Kalifornije in Mehike.


Zasedbo sta ustanovila nekdanja člana prav tako izvrstne skupine Giant Sand Joey Burns in John Convertino. Sta tudi gonilna sila zasedbe, katere članstvo se pogosto spreminja. V naše kraje se skupina vrača po več kot petnajstih letih in bo prvič nastopila v Kinu Šiška, kjer bo predstavila novi album The Thread That Keeps Us.

Preplet glasbe marijačijev, conjunta, cumbie in tejana zasedba Calexico v popolnost prepleta s countryjem, jazzom in rockom. Člani skupine Calexico so pred kratkim Ljubljano že obiskali ločeno, in sicer kot člani zasedb Orkesta Mendoza ter XIXA. Za ogrevanje večera pa bo poskrbela hrvaška skupina My Buddy Moose.

Komentarji: