Heart of Gold dueta BQL je naj predvajana slovenska skladba lani

Pesem Eda Sheerana Shape of You so lani največkrat predvajali na slovenskih radiih. Na drugem mestu in najpogosteje predvajana slovenska pesem pa je bila po lestvici zavoda IPF skladba Heart of Gold dueta BQL.
Fotografija: Rok Piletič, polovica bratskega dueta BQL, je prejel nagrado za naj predvajano slovensko skladba leta 2017.
 Foto Blažž Samec
Odpri galerijo
Rok Piletič, polovica bratskega dueta BQL, je prejel nagrado za naj predvajano slovensko skladba leta 2017.  Foto Blažž Samec

V okviru letošnje podelitve edinih glasbenih nagrad zlata piščal je zavod IPF (Zavod za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov Slovenije) objavil rezultate o številu predvajanj pesmi na 50 slovenskih radijskih postajah. Med 100 največkrat predvajanimi skladbami je bilo lani le 19 slovenskih skladb, medtem ko jih je bilo v letu 2016 kar 27. Radijski programi so lani predvajali skupno 32,60 odstotka slovenske glasbe in 67,40 odstotka tuje. V letu 2016 je bilo slovenske glasbe 38,2 odstotka, v letu 2015 pa 42,78 odstotka. Direktor IPF Viljem Marjan Hribar to ocenjuje s premikom kvot slovenske glasbe v dnevni termin, kar je posledično pripeljalo do tega, da se je manj predvajalo, zato pa je bilo več nove slovenske glasbe.
 

Večja glasbena pestrost


IPF že osem let s to lestvico spremlja trende v predvajanju glasbe na slovenskih radijskih programih. Lani so predvajali 190.606 različnih skladb na slovenskih radiih, kar kaže na večjo pestrost kot v letu 2016, ko so predvajali 185.848 različnih skladb.

Največkrat predvajana skladba v letu 2017 na slovenskih radijskih programih je bila Shape of You svetovne glasbene zvezde Eda Sheerana. Največkrat predvajana slovenska skladba Heart of Gold – BQL, ki je nastala pod okriljem založb Raay Music/Nika Records je pristala tik za njo, na drugem mestu. Največkrat predvajano skladbo Eda Sheerana je sicer predvajalo 42 različnih radijskih programov, največkrat predvajano slovensko skladbo Heart of Gold pa 40.

Največkrat predvajana skladba leta 2016 To mi je všeč Nine Pušlar je tokrat na 32. mestu, največkrat predvajana slovenska skladba leta 2015 Maraaya – Here for You pa je na 95. mestu. Med sto skladbami je bilo lani le 19 slovenskih, kar je bistveno manj kot v letu 2016, ko jih je bilo 27, v letu 2015 pa jih je bilo 23. Radijski programi so v letu 2017 predvajali skupno 32,60 odstotka slovenske glasbe in 67,40 odstotka tuje.
Lestvico najpogosteje predvajanih skaldb na slovenskih radiih v letu 2017 so razglasili na podelitvi edinih glasbenih nagrad zlata piščal.<br />
<br />
Foto Blažž Samec
Lestvico najpogosteje predvajanih skaldb na slovenskih radiih v letu 2017 so razglasili na podelitvi edinih glasbenih nagrad zlata piščal.

Foto Blažž Samec

 

Več novejše glasbe


Trendi kažejo, da slovenski radijski programi predvajajo več novejše glasbe. V letu 2016 je bilo skladb s to letnico med prvimi 20 skladbami sedem, v letu 2017 jih je bilo deset. Ugotovili smo tudi, da radii ožajo svoj glasbeni izbor, saj je radijski program z najmanj različnimi izvedbami v letu 2017 predvajal 570 različnih skladb (v letu 2016 1019 različnih skladb), med tem ko je tisti z največ glasbene pestrosti v letu 2017 predvajal 30.962 različnih skladb (v letu 2016 33.134 različnih skladb). 

Nagrado za najpogosteje predvajano slovensko skladbo Heart of Gold je sprejel Rok Piletič, starejša polovica bratskega dueta iz Prevalj BQL, kajti mlajši Anej je ostal doma, ker se mora učiti za maturo.
 

Izjava Roka Piletiča


V izjavi za Delo pa je Rok Piletič povedal, da imeti še na začetku kariere najbolj predvajano slovensko skladbo, ni toliko breme, kot je »to ravno pravšnji veter, ki te ponese naprej. To nama vliva dodatno motivacijo. Breme pa je lahko le, če to zgodaj dosežeš in si lahko misliš, da tega več ne bo.«

Delujeta v okviru Raayeve produkcijske skupine, kjer je glasbeno delovanje izvajalcev celovito zastavljeno. »Ko sva prišla v ekipo Raay Music oziroma produkcijo in ko sva videla, kako se to dela, sva že mislila, da je to na res visoki ravni. Z letom 2017 pa se je celotna produkcijska hiša razširila še na višjo raven. Ne le, da sodelujeva kot izvajalca, sedaj smo začeli sodelovati še na drug način in mogoče smo zato uspešni, ker je to hiša, ki se ne le širi, temveč se tam tudi veliko dela. Njuna cela hiša diha z glasbo. Raay in Marjetka sta res zelo marljiva in zato tudi uspešna,« je poudaril.

BQL veljata za neke vrste najstniške idole, zato smo Roka vprašali, ali ta sistem sploh še deluje. »Zadnje čas na slovenski glasbeni sceni opažamo, da izvajalci, ki prej niso delovali za mlade, za najstniško populacijo, tej namenjajo več pozornosti. To občinstvo je tudi precej bolj iskreno, saj ti bodo najstniki povedali, če si v redu in tudi če nisi. Zagotovo je to mlado občinstvo najtežje osvojiti. Če pa delaš in rasteš z njim, te bodo spremljali celo tvojo kariero. Se ne bojiva, da bi izgubila oboževalce,saj jih ne moreš, če te imajo radi zaradi tega kar si,« je še dodal Rok Piletič.

Komentarji: