S kitaro in Trubarjem nad deželo veselic

V petek na Trubarjevi domačiji krst novega festivala glasbe, njegov cilj je spodbujanje avtorskega ustvarjanja v slovenskem jeziku.
Fotografija: Pobudnik festivala in eden tistih, ki se bo – z zasedbo Španski borci – v domačiji povzpel na oder, je Pero Lovšin. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Pobudnik festivala in eden tistih, ki se bo – z zasedbo Španski borci – v domačiji povzpel na oder, je Pero Lovšin. FOTO: Tomi Lombar/Delo

»Festival naj bi postal stalnica v slovenskem kulturnem prostoru in tako na svojevrsten način nadaljeval tradicijo vseh velikanov slovenske kulture, ki so se rodili v teh krajih, zato vas vabimo, da ste del te zgodbe od samega začetka tudi vi.«

S temi besedami v KUD Strela v gradivu za sedmo silo napovedujejo novost v programu, prvi festival rock in folk akustike v Rašici 5. julija, za katerega upajo, da se bo v prihodnje ustalil na kulturnem koledarju, njegov naslov Peti inu obstati pa brez posebnih dvomov odraža, katerega izmed velikanov iz gornjega stavka imajo za največjega: Primoža Trubarja.

S pevsko parafrazo njegovega zimzelenega Stati inu obstati iz Katekizma in v novi eri tudi s slovenskega evrskega kovanca se bodo v petek vrnili na Trubarjevo domačijo.
 

Pobudnik Pero Lovšin


Pobudnik festivala in eden tistih, ki se bo – s svojo zasedbo Španski borci – v domačiji povzpel na oder, je Pero Lovšin. Kakšna bo njegova programska podstat? Kot pravi, dati priliko mladim iz regije za nastop. Ker je sam iz Velikih Poljan v bližini Ribnice, območje pozna kot lasten žep, sodi pa med tiste, ki se mu zdi območje med Turjakom in Kolpo premalo glasbeno izkoriščeno. Slišiš veselice, slovenske avtorske glasbe pa le malo. Mladi težko kje igrajo, pove. Marsikdo je prepričan, da se na teh geografskih koordinatah glasbeno ne dogaja nič, a je, kot pravi, s KUD Strela odkril, da temu niti ni tako.

Rezultat je nov glasbeni festival s konceptom, odprtim mladim, začinili ga bodo še nastopi literatov in umetniški izdelki lokalnih ustvarjalcev. Druga ključna poteza festivala pa bo, da bo akustičen. Ne le zaradi ne ravno razsežnega prizorišča, pač pa tudi zato, ker je ob dolenjski prevladi harmonike redko slišati nek drug inštrument, ki je enako priljubljen, a pretežno oddaljen od odrov: akustično kitaro.

Priložnosti za nastope z akustično kitaro ni veliko, čeprav je prav ta inštrument tisti, ob katerem se največ sklada in je izrazito intimen, doda Lovšin. Priložnost za »peti in obstati« v bran mlade mlade avtorske glasbe z akcentom na slovenščini pa bojda tudi ni veliko.

Eden nastopajočih bo Rihard Zadravec Riki. FOTO: Igor Modic/Delo
Eden nastopajočih bo Rihard Zadravec Riki. FOTO: Igor Modic/Delo

 

Kdo prihaja?


V Rašici bodo predstavili uveljavljene in manj uveljavljene glasbene izvajalce in skupine različnih žanrov, nekatere nastopajoče so izbrali prek predizbora v Velikih Laščah, k sodelovanju pa pritegnili tudi tekstopisce, ki bodo na delavnici delili svoje izkušnje pisanja pesmi. Na plakatu festivala srečaš imena Rihard Zadravec Riki, Aljaž Hrastar, Po drugi strani, Franci Rotar in Laura Husar, gostovanje velike dame slovenske popevke Elze Budau, tekstopiske, ki naj bi imela na festivalu delavnico, pa je trenutno odprto.

Kaj v konkurenci mladih napoveduje starosta Lovšin? S Španskimi borci bo predstavil izsek iz repertoarja od časa Pankrtov do zadnjega albuma, ki prav tako zelo dobro odraža geografsko poreklo: Območje medveda.

Trubarjeva domačija. FOTO: Simona Fajfar/Delo
Trubarjeva domačija. FOTO: Simona Fajfar/Delo

 

Komentarji: