Sajeta pred obletnico. A tudi pred selitvijo?

Kreativni tabor: Najstarejši festival na sotočju Tolminke in Soče bo še naprej iskal meje ustvarjalnosti
Fotografija: Marijan Mirt je vodil kiparsko delavnico. Foto: Blaž Močnik
Odpri galerijo
Marijan Mirt je vodil kiparsko delavnico. Foto: Blaž Močnik

Potem ko sta včeraj na Kreativnem taboru Sajeta v Tolminu oder zatresla nemška ustvarjalca Harald Grosskopf in Eberhard Karnemann s projektom Krautwerk, je danes še na vrsti še zadnji glasbeni dan, medtem ko bodo ustvarjalne delavnice širila obzorja tudi v nedeljo. Naslednje leto pa bo nedoločljiva Sajeta, mati tolminskih glasbenih festivalov, upihnila 20 sveč.
Blaž Močnik
Kreativni tabor s prepletom glasbe in glasbene, vokalne, kiparske in filmske delavnice ostaja v trdnih tirnicah, ki vedno segajo proti največjim izzivom ustvarjalne umetnosti. Rdečo nit sicer prireditelji v Zvezi Mink Tolmin s koprodukcijo zavodov Sajeta in DIBIKIBI prepuščajo glasbi. Tokrat so privabili Krautwerk, ki sta ga sestavila Nemca, ki skupaj štejeta 141 let. Na odru sta se z zvokom sodobnosti preslikala v zgodnja sedemdeseta leta prejšnjega stoletja.
"Na tem festivalu največkrat srečamo glasbo, ko iščemo eksperimentalne pustolovščine in ki jih ne najdemo drugje. Občinstvo se je dolga leta kalilo na različnih odrih po Sloveniji, ki gojijo specifičen glasbeni okus in omogočalo razvoj tistih glasb, ki na nek način še vedno odpirajo obzorja. To je največja dragocenost, ne zgolj Sajete, ampak tudi tistih, ki jo pripravljajo," je prepričan profesor kulturne antropologije in etnologije na ljubljanski filozofski fakulteti Rajko Muršič.
Vseh koncertih in performanskih predstav so ustvarjalci iz osmih držav pripravili še 18. Pisan nabor slovenskih predstavnikov na Sajeti so prireditelji namenili skladatelju, producentu in pianistu Tinetu Grgureviću, ki nastopa kot Bowrain. Veliko pozornosti sicer v Tolminu namenijo aktivnostim za otroke, ki si prepruščajo ustvarjanju na glasbenih in drugih delavnicah. "Umetniški duh se v pri otrocih do šestega leta. Šele s šablonizacijo, s katerimi si ustvarjamo red, izgubljamo to svobodo. Zato marsikateri umetnik, ki je prišel skozi celotno izobrazbo, poskuša spet priti do tistih prvinskih nagonov," je povedal akademski kipar Marijan Mirt.
Marijan Mirt je priznani akademski kipar. Foto Blaž Močnik
Marijan Mirt je priznani akademski kipar. Foto Blaž Močnik

Glavni prireditelj Janez Leban je z letošnjo izvedbo zadovoljen, še posebej z odzivom strokovne javnosti. In kaj napoveduje za jubilej prihodnje leto? "V istem duhu bomo šli naprej, koncept ostaja enak. Za jubilej bomo poskušali biti še nekoliko bolj impozantni – z imeni, ki so veliko prispevala h kreativnosti v Sloveniji in širše. Vključili bomo tudi lokalne ustvarjalce," je povedal. Na žalost pa v isti sapi dodal: "Ni pa zagotovo, kje bo izvedba. Zaradi drugih festivalov je namreč že med našo izvedbo gradbišče, ki kvari izgled prireditvi. Kdo bi se vračal na gradbišče? Zahvalil bi se tudi za obisk finančne uprave."
Delavnice. Foto Blaž Močnik
Delavnice. Foto Blaž Močnik

Komentarji: