Predstavitvena informacija

Vas zanima, kako zveni še ne slišana Beethovnova simfonija?

Slovenski glasbeni dnevi bodo na sporedu že 34. leto zapored. Letošnji festival bodo zaznamovali predvsem: prva izvedba Beethovnove Pastoralne simfonije po ljubljanski partituri s skladateljevimi lastnoročnimi popravki, mednarodno uveljavljeni mladi glasbeniki, skladateljski pogovor z Anžetom Rozmanom, ki sodeluje s slavnim skladateljem filmske glasbe Hansom Zimmerjem, ter Uroš Lajovic v skladateljski vlogi.
Fotografija: Letošnji festival bo zaznamovala prva izvedba Beethovnove Pastoralne simfonije. Foto: Festival Ljubljana
Odpri galerijo
Letošnji festival bo zaznamovala prva izvedba Beethovnove Pastoralne simfonije. Foto: Festival Ljubljana

Beethovnova Pastoralna simfonija s skladateljevimi lastnoročnimi popravki

Na uvodnem koncertu letošnjih Slovenskih glasbenih dnevov bo zazvenelo posebno delo L. V. Beethovna, njegova Šesta, Pastoralna simfonija. Sloviti skladatelj, častni član ljubljanske Filharmonične družbe, je partituro s svojimi popravki podaril ljubljanskemu društvu. V počastitev 200-letnice skladateljevega članstva bodo tako prvič izvedeni Pastoralna simfonija in še tri dela slovenskih simfonikov. Pod taktirko Simona Dvoršaka bosta program izvedla Mešani pevski zbor in Simfonični orkester Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. (3. 4. ob 19.30, Gallusova dvorana, Cankarjev dom)

Simon Dvoršak Foto: Festival Ljubljana 
Simon Dvoršak Foto: Festival Ljubljana 


Orkestralna dela velikih domačih avtorjev

Orkestralna dela nekaterih velikih preminulih slovenskih avtorjev in novosti nadarjenih slovenskih ustvarjalcev mlajše generacije bodo zazveneli na drugem koncertu festivalskega programa. S spremljavo Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod taktirko Mojce Lavrenčič bo nastopil uveljavljeni klarinetist, pedagog in žirant na mednarodnih tekmovanjih, Jože Kotar. (5. 4. ob 19.30, Dvorana Marjana Kozine, Slovenska filharmonija)

Mednarodno uveljavljeni slovenski mladi glasbeniki na odru Slovenske filharmonije

Sklepni koncert 34. Slovenskih glasbenih dnevov izpostavlja nekatere najuspešnejše slovenske glasbenike mlajše generacije, ki ustvarjajo osupljivo mednarodno kariero. Nastopili bodo flavtist Marko Zupan, klarinetist Tomaž Močilnik, oboistka Živa Loštrek, fagotist Tonko Huljev, rogist Andrej Žust, violinist Matjaž Bogataj, violistka Gea Panter Volfand, violončelist Jaka Stadler in kontrabasist Iztok Hrastnik. Na odru Slovenske filharmonije bodo zazvenela dela Nine Šenk, Nejca Bečana in Tomaža Bajžlja ter Slavka Osterca. (12. 4. ob 19.30, Dvorana Marjana Kozine, Slovenska filharmonija)

Uroš Lajovic v vlogi dirigenta in skladatelja

Dirigent Lajovic, dolgoletni profesor na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju in dirigent z več kot 1300 nastopi s številnimi mednarodno uveljavljenimi orkestri, je tudi skladatelj. Med študijem kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani je za svojo skladbo Poglavje iz Pasijona Andreja Schusterja Drabosnika leta 1967 prejel študentsko Prešernovo nagrado. Skladba bo na Velikonočnem koncertu v izvedbi Simfoničnega orkestra Akademije za glasbo Ljubljana in Komornega zbora Ave s solisti prvič zazvenela v celoti. Na sporedu bo tudi znamenita kompozicija Inventiones ferales Uroša Kreka, ki jo bo v solistični vlogi popestrila v mednarodnem prostoru uveljavljena violinistka Lana Trotovšek. (17. 4. ob 19.30, Dvorana Marjana Kozine, Slovenska filharmonija)

Drugi festivalski dogodki in spremljevalni program

Na festivalskem programu bodo tudi koncert v Piranu, na katerem bosta violinista Črtomir Šiškovič in Nika Toškan s komornim orkestrom Slovenske filharmonije izvedla dela Tartinija in njegovih učencev. (6. 4. ob 19.30, Cerkev sv. Jurija, Piran) Sledila bosta tradicionalna dogodka v organizaciji Društva slovenskih skladateljev, na katerih bodo spet na sporedu krstne izvedbe mladih slovenskih ustvarjalcev. (7. in 8. 4., 19.30, Viteška dvorana Križank) Na zborovskem koncertu bodo na odru velike dvorane Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana zazvenele skladbe najpomembnejših slovenskih ustvarjalcev med obema vojnama. (9. 4. ob 19.30, Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana) Glasbena matica se s koncertom slovenskih samospevov poklanja 100. obletnici ustanovitve konservatorija pri ljubljanski matici. Na sporedu tokratnega koncerta bodo samospevi avtorjev, ki so imeli pomembno vlogo pri razvoju slovenske glasbene identitete. (11. 4. ob 19.30, Viteška dvorana, Križanke)
Koncertni dogodki tudi letos sledijo tematiki mednarodnega muzikološkega simpozija z naslovom Konservatoriji v procesu profesionalizacije in specializacije glasbenega dela: Ob stoletnici ustanovitve ljubljanskega Konservatorija in osemdesetletnici Glasbene akademije. Znanstvenega srečanja se bo udeležilo 23 referentov iz kar 13 držav. (4. in 5. 4., Viteška dvorana Križank) Slovenski glasbeni dnevi imajo tudi v tokratni ediciji žanrsko razgiban spremljevalni program. Društvo slovenskih skladateljev pripravlja 5. aprila pogovor s skladatelji mlajše generacije, med drugim tudi z Anžetom Rozmanom, ki sodeluje s slovitim Hansom Zimmerjem, 6. aprila se boste lahko udeležili predstavitve monografije Orgle Slovenije, Glasbena matica Ljubljana 7. aprila na dnevu odprtih vrat vabi k spoznavanju svoje dejavnosti, 10. aprila bo sledila še predstavitev knjige Ivana Sivca Radovan Gobec – Mati Slovenija, tvoji smo sinovi …, ki je nastala na podlagi arhivskega gradiva Radovana Gobca.

Več informacij in vstopnice: ljubljanafestival.si in blagajna Križank.

 Ludwig van Beethoven Foto: Festival Ljubljana
 Ludwig van Beethoven Foto: Festival Ljubljana

 

Komentarji: