Vladu Kreslinu zlata piščal za življenjsko delo

Letos so nagrade izbirali izmed več kot dva tisoč predlogov.
Fotografija: Vlado Kreslin, zlata piščal za življenjsko delo. FOTO: Tadej Majhenič
Odpri galerijo
Vlado Kreslin, zlata piščal za življenjsko delo. FOTO: Tadej Majhenič

V spletnem prenosu so že sedmič zapored podelili edine slovenske glasbene nagrade zlata piščal. Strokovna akademija društva Zlata piščal je med skoraj dva tisoč predlogi v petih kategorijah izbrala nagrajence, ki so v lanskem letu izstopali s svojimi glasbenimi presežki. Tako je album leta 2020 postal Enkratna, neponovljivaOkustični & Jadranka Juras, naziv izvajalec leta 2020 so prejeli Joker Out, skladbo leta 2020 so posneli Dan DNe naredi mi tega, novinci leta 2020 pa so bili Wckd Nation. Akademija je zlato piščal za življenjsko delo podelila izjemnemu glasbeniku in avtorju Vladu Kreslinu.
 

Zgolj spletna podelitev 
Mate Brodar, Okustični in Jadranka Juras, album leta. FOTO: Tadej Majhenič
Mate Brodar, Okustični in Jadranka Juras, album leta. FOTO: Tadej Majhenič

 
Tudi letošnja podelitev glasbenih nagrad zlata piščal je bila tako kot lani v le spletnem prenosu, ki je potekal na spletni strani Zlate piščali. Akademija, sestavljena iz strokovnjakov različnih strok, povezanih z glasbo, je v dveh krogih glasovanja pregledala glasbeno bero več kot dva tisoč prijavljenih del in kandidatov za leto 2020. »V prvem krogu so člani akademije s po enim predlogom kandidata za nagrado v vsaki kategoriji oblikovali nabor nominirancev, ki jih je bilo v vsaki kategoriji pet oziroma v primeru istega števila točk šest. V drugem krogu pa so s točkovanjem izbrali nagrajence,« pojasnjujejo v društvu Zlata piščal.


Trenutno edine slovenske glasbene nagrade, zlate piščali, se z leti čedalje bolj uveljavljajo tako v glasbenih kot v strokovnih krogih in širši javnosti. »Z refleksijo glasbenega ustvarjanja in nagradami želimo spodbujati, nagraditi in pokazati odnos do vseh, ki vlagajo svoj trud in znanje na področju glasbenega ustvarjanja, kar je v teh časih še kako pomembno,« poudarjajo v društvu in dodajajo, da v lanskem pandemičnem letu nismo bili prikrajšani za glasbene presežke.

Wckd Nation, novinec leta, FOTO: Tadej Majhenič
Wckd Nation, novinec leta, FOTO: Tadej Majhenič

Nujna refleksija glasbene ustvarjalnosti

 
O pomenu pregleda glasbenega ustvarjanja, kot ga skozi oči strokovne javnosti prinaša projekt Zlata piščal, so si edini tudi številni glasbeniki. Letošnji nominiranci so ob razglasitvi predlogov za nagrade zlata piščal 2020 izpostavljali pomen pregleda in priznanja dela glasbenikov, ki jih je še vedno trajajoča epidemija izjemno močno prizadela. Nagrajenci so v svojih zahvalnih nagovorih izpostavili različne vidike pomena nagrade, a se strinjajo, da je tovrstna refleksija glasbenega ustvarjanja izjemno pomembna. 

Zlata piščal je slovenska strokovna glasbena nagrada, ki jo podeljuje kulturno-umetniško društvo Zlata piščal za dosežke na področju slovenske popularne glasbe. Je edina slovenska strokovna nagrada, namenjena izvajalcem in ustvarjalcem zabavne glasbe. Prvič je bila podeljena 29. maja 2015 v okviru 2. Dneva slovenske glasbe v ljubljanskem Hotelu Union.
 


Komentarji: