Za Elvisov rojstni dan

Oto Pestner, Uroš Perić in Omar Naber so pripravili glasbeno posvetilo kralju rock'n'rolla
Fotografija: Elvis Presley, kralj rock'n'rolla, bi bil danes star 84 let. 
FOTO: Roger Marshutz
Odpri galerijo
Elvis Presley, kralj rock'n'rolla, bi bil danes star 84 let.  FOTO: Roger Marshutz

Nocoj bodo v ljubljanskem SiTi teatru nastopili Oto Pestner, Uroš Perić in Omar Naber s posebnim programom Trip to Las Vegas Experience. Koncert posvečajo Elvisu Presleyju, ki se je rodil na današnji dan leta 1935 v Tupelu v ameriški zvezni državi Misisipi.

Rojstvo Elvisa Aarona Presleyja je zaznamovala družinska tragedija, njegov enojajčni dvojček se je namreč rodil mrtev. Pozneje so nekateri ugibali, kakšen bi bil svet, če bi imeli dva identična Presleyja in kateri bi bil kralj rock'n'rolla. Ko je bil Elvis star 13 let, se je družina preselila v Memphis v zvezni državi Tennessee, kar je bil spet usoden korak. V tem mestu je namreč imel glasbeni studio znameniti producent Sam Phillips. Pri njem so snemali številni beli izvajalci countryja in temnopolti izvajalci bluesa, toda iskal je nekaj posebnega: belca s črnskim glasom. Ko se je v studiu pojavil mladenič, da bi mami za rojstni dan posnel malo ploščo, je ugotovil, da ga je našel. Elvis je tako za eno stran plošče zapel pesem črnske vokalne skupine The Ink Spots My Happiness, za drugo pa That's When Your Heartaches Begin.


Svetovna glasbena ikona


Elvis Presley je postal svetovna glasbena ikona pod vodstvom razvpitega menedžerja Toma Parkerja, ki ga je gnal do onemoglosti. Veliko je nastopal, v Evropi pa je bil le na služenju vojaškega roka, nikoli na turneji. K prepoznavnosti so mu pomagali tudi televizija in predvsem številni filmi, v katerih je nastopil, prvi je bil leta 1956 Love Me Tender. Po snemanju filmov in sedemletnem premoru se je leta 1968 vrnil na oder. Sledili so redni koncerti v lasvegaških igralnicah in donosne turneje. Leta 1973 je bil prvi samostojni glasbenik, ki so ga prenašale televizije po vsem svetu s televizijskim šov koncertom Aloha from Hawaii. Zaradi preobremenjenosti in nenadzorovane rabe zdravil je njegovo srce prenehalo biti, ko je bil star 42 let. Zgodilo se je na njegovem posestvu Graceland. Leto 1977 je bilo tudi leto simboličnega preboja ikonoklastičnega punka na svetovno glasbeno sceno, Graceland pa so spremenili v mavzolej, kjer je kralj rock'n'rolla pokopan v družinski grobnici.
Presley je bil eden najbolj vplivnih glasbenikov 20. stoletja, ki je lahkotno povezoval različne sloge, pop, rockabilly, rock'n'roll, country, blues, folk in gospel. Prav tako je bil komercialno uspešen, je najbolj donosen solo glasbenik, sledijo mu Michael Jackson, Madonna in Elton John, njegovi albumi so bili prodani v 600 milijonih izvodov.

Oto Pestner, Omar Naber in Uroš Perić v spomin Elvisu.<br />
FOTO: Matjaž Kosmač
Oto Pestner, Omar Naber in Uroš Perić v spomin Elvisu.
FOTO: Matjaž Kosmač

 

Program zimzelenih melodij


Pestner, Perić in Naber so pripravili program zimzelenih melodij, ki so odmevale po lasvegaških igralnicah, pod naslovom Trip To Las Vegas Experience. Bleščeče okolje Las Vegasa je bilo za ameriške glasbenike, običajno ob zatonu kariere, koncertno okolje, kjer so imeli, kot se temu pravi, rezidenčne koncerte. Poleg najlepših uspešnic kralja rock'n'rolla je trojica pripravila še izvedbe pesmi Franka Sinatre, Raya Charlesa, Louisa Armstronga, Deana Martina ...
Oto Pestner, za mnoge prvi glas slovenske zabavne glasbe, je na bogati glasbeni poti posnel več kot 40 solističnih albumov. Prve posnetke je naredil že pri dvanajstih letih, pri petnajstih pa s pesmijo Trideset let zmagal na Slovenski popevki. Lahko se pohvali z obsežnim repertoarjem v različnih glasbenih žanrih, od popevke do gospelov in spiritualov, jazza, soula, countrya ter Presleyjevih uspešnic. Uroš Perić, pianist in avtor, slovi kot vokalist in interpret pesmi iz zlate dobe bluesa, jazza in soula. Nastopil je že v 23 državah, izdal pa več kot 30 albumov in kompilacij. Omar Naber je eden najbolj prepoznavnih slovenskih vokalistov. Po prvi zmagi na domačem izboru za pesem Evrovizije leta 2005 je nanizal več uspešnic, nato je na Emi zmagal še leta 2017 in tako Slovenijo kar dvakrat zastopal na Evroviziji.

Komentarji: