Zabavnost depresivnih pesmi

V Kinu Šiška je Damien Rice pripravil popoln glasbeni večer.
 
Fotografija: Damien Rice je pripravil izjemen koncert.
FOTO: Kaja Brezočnik, Kino Šiška
Odpri galerijo
Damien Rice je pripravil izjemen koncert. FOTO: Kaja Brezočnik, Kino Šiška

Vsaj dva meseca je bil koncert irskega kantavtorja Damiena Rica razprodan. Zato ni bilo čudno, da je bilo na njegovem sredinem koncertu slišati različne evropske jezike, saj so številni pripotovali samo zaradi tega koncerta v Ljubljano.
 
Kot je povedal odlično razpoložen glasbenik, je vznemirljivo prvič nastopiti v nekem mestu v manjši dvorani. Na takih koncertih neizmerno uživa. In to se je videlo ter zlahka preneslo med občinstvo. Rice je namreč neke vrste kultni kantavtor, ki zlahka razproda tudi večje dvorane, tokrat pa se je odloči, kot je povedal, za kratko turnejo po mestih, kjer še nikoli ni nastopil. »London, Pariz, Berlin, New York, Los Angeles so sicer tradicionalna mesta, kjer moraš nastopiti, vendar so krasni nastopi tudi drugje,« je povedal.
 
Tako je občinstvu v Ljubljani pripravil izjemen koncert, ko nas je na več kot dveurnem koncertu popeljal po različnih odtenkih razpoloženj. Ob tem si je pomagal le za akustični kitaro in klavirjem ter v dodatku pri izjemni izvedi pesmi Cheers Darlin' z nekaj kozarci vina in statistko na odru. Koncert pa je končal veličastno s svojo uspešnico The Blower's Daughter s prvenca O, promovirano tudi s filmom Closer.
 
Bil je tudi zelo zgovoren, občinstvo pa je kar vpijalo njegove govorjene in pete besede. Razložil nam je, da je v bistvu zelo srečen in optimističen človek, kajti »vse te depresivne pesmi, ki vam jih pojem, so zame terapija. Izven odra nisem tak, zato se vam zahvaljujem za obisk in ker mi omogočate tako terapijo.«
 
Damien Rice je imel izredno uspešne lučne rešitve.<br />
FOTO: Kaja Brezočnik, Kino Šiška
Damien Rice je imel izredno uspešne lučne rešitve.
FOTO: Kaja Brezočnik, Kino Šiška


Tolikšne subtilnosti v sodobni glasbi, ki je vse hitrejše in glasnejša, niti ni več slišati. Tako, da ni bilo slučajno, da so nam spuščali pesmi Leonarda Cohena, ko smo čakali na začetek koncerta. Zagotovo mu je Rice rad prisluhnil. Nam pa je ponudil intimen večer, ki je bil redka izkušnja. Tako veliko zvezdo videti v tako intimni atmosferi, kot so jo z izjemno premišljeno minimalno uporabo svetlobe ustvarili ta večer v Kinu Šiška, je nekaj posebnega. Koncert je bil nekaj posebnega tudi zato, ker nam je premierno, torej prvič v javnosti, zaigral dve svoji povsem novi pesmi, za kateri je priznal, da ju še ne zna dobro zaigrati. To je komentiral z besedami, da se »bodo zagotovo v Budimpešti,« kamor je nato odšel, »pritoževali, kje so pa njihove premierno izvedene pesmi«.
 
Prav tako ga je v nelagodje spravilo, ko je na željo iz občinstva zaigral skladbo, ki je ne igra v živo. Vendar se je potrudil in ob spodbujanju občinstva, to zadovoljivo izpeljal do konca. K sproščenosti nastopa je botrovalo tudi to, da ni imel pripravljenega seznama pesmi, tako da se je dobesedno zadnjo sekundo odločil, kaj nam bo zaigral.
 

Komentarji: