Zmagovalka Evrovizije je pesem Toy Izraelke Nette

S »kokodajočo« pesmijo o feminizmu je Izraelka prepričala ljudi po vsej Evropi. Na drugo mesto se je zavihtel Ciper, Avstrija na tretje. Lea Sirk se je s pesmijo Hvala, ne uvrstila na 22. mesto.
Fotografija: Zmagovalka Evrovizije 2018 je Netta, predstavnica Izraela. FOTO: Francisco Leong/Afp
Odpri galerijo
Zmagovalka Evrovizije 2018 je Netta, predstavnica Izraela. FOTO: Francisco Leong/Afp

Po napetem preštevanju glasov - polovico so jih prispevali gledalci in gledalke, polovico pa strokovne žirije - je zmagovalna skladba letošnje pesmi Evrovizije kokodakajoča pesem o feminizmu Toy, ki jo je odpela 25-letna  Netta. Na drugo mesto se je s skladbo Fuego uvrstrila ciprska pevka Eleni Foureira, na tretje pa Avstrijec Cesar Sampson s pesmijo Nobody But You. Lea Sirk je s pesmijo Hvala, ne! končala na 22. mestu.

Netta v svoji skladbi, v kateri izkazuje različne glasovne sposobnosti, prepeva, da ni igrača, ampak borka za pravice žensk. Pesem je odpela pred policami s 112 (kitajskimi) mačjimi figuricami, spremljevalne plesalke na odru pa so izvajale »kokošji ples«.

64. tekmovanje za pesem Evrovizije bo tako naslednje leto v Izraelu. Izrael je na Evroviziji zmagal že trikrat - v letih 1978 in 1979 ter 1998 po zaslugi Dane International.

Brez izgredov ne gre

V finalu letošnje Evrovizije, ki je potekala pod motom Vsi na krov!, so nastopili predstavniki 26 držav - 20 najboljših iz dveh predizborov, Portugalska kot letošnja gostiteljica ter predstavniki velikih pet - Italije, Francije, Španije, Nemčije in Velike Britanije. Med nastopom angleške pevke SuRie je prišlo do incidenta, ko je moški privihral na oder, pevki iztrgal mikrofon iz rok in vanj zakričal: »Naciji v britanskih medijih, zahtevamo svobodo!«. Nemudoma so ga z odra odstranili varnostniki, vidno pretresena pevka pa je nadaljevala nastop. Čeprav so napovedovalci obljubili, da bo Velika Britanija svoj nastop zaradi incidenta lahko ponovila, se to ni zgodilo.

Kopije hitov in balade

Letošnji nabor pesmi ni premogel veliko izvirnosti, kajti v številnih primerih je šlo za bolj ali manj posrečene kopije svetovnih glasbenih zvezd, kot so Ed Sheeran, Björk, Beyoncé, Nickelback in drugi. Zvočno so ostajali v mejah plesnega popa, brez srceparajočih balad tudi ni šlo, le v dveh skladbah je bilo zaslutiti pridih rocka. Letos so v svoje skladbe le še redki vpletli svoje etno motive, kar je bilo pravilo v obdobju, ko so se številne novonastale vzhodnoevropske države po razpadu socialističnih režimov vključevale na to tekmovanje. Tokrat je vse večje število nastopajočih pelo v angleščini, kar pa pesmim za uvrstitev ni nujno koristilo. Lučni park, megla, ogenj in veter pa so bili res spektakelsko zastavljeni.
Ciprska pevka Eleni Foureira se je  s skladbo "Fuego" uvrstila tik za Izraelom na 2. mesto. FOTO: Francisco Leong/AFP
Ciprska pevka Eleni Foureira se je  s skladbo "Fuego" uvrstila tik za Izraelom na 2. mesto. FOTO: Francisco Leong/AFP

Slovenska predstavnica Lea Sirk je zaigrane tehnične težave iz predizbora v finalu spremenila v vzklik »Ustavite glasbo!« in občinstvo pozvala, naj zapoje z njo. Na velikem evrovizijskem odru so ob njej nastopile plesalke Karin Putrih, Tajda Kožamelj, Veronika Škrlj in Anja Moederndorfer, kot spremljevalna pevka pa je bila za kamerami še Karin Zemljič.

Po finalu je povedala: »Po mojih izračunih bi mogla biti še nižje, kot je kazalo. Zadovoljna sem, da je bil močen 'voting', glede na to, katere države so ostale za nami.« Po Evroviziji se Lea Sirk odpravlja na turnejo po Sloveniji.

Slovenija je nazadnje nastopila v finalu leta 2015 po zaslugi dua Maraaya, kjer je Lea Sirk pela kot spremljevalna vokalistka.  
Najbolje pa smo se uvrstili s pesmijo Darje Švajger Prisluhni mi leta 1995 in Nuše Derenda Energy leta 2001 – obe sta se uvrstili na 7. mesto.

Kdo koga mara in koga ne

Kot je že v navadi tudi tokratno glasovanje 43 evropskih držav za pesem Evrovizije razgalja, kdo koga mara in koga ne, kdo ima močnejši lobi in kdo v to tekmovanje največ vloži. Saj ne, da je Piranski zaliv, na obali katerega živi Izolanka Lea Sirk, kriv, da nam bratje Hrvatje niso namenili niti ene točke.

Bratje Srbi so nas tudi spregledali, kdo bi vedel zaradi katere zamere, enako velja tudi za druge naše brate z juga. Zaradi politične razsežnosti pravi medijski strokovnjak in zgodovinar dalmatinskih korenin iz Avstralije Dean Vuletič temu tekmovanju - največje evropske volitve. To tezo je podrobno razdelal v nedavno izdani študiji Povojna Evropa in izbor za pesem Evrovizije (Postwar Europe and the Eurovision Song Contest).

Komentarji: