Poslovil se je ameriški pisatelj Tom Wolfe

V ponedeljek je v bolnišnici na Manhattnu, kjer je bil zaradi infekcije, umrl 88-letni Wolfe, pisatelj in literarni novinar.
Fotografija: Ob svojem delu je bil sicer znan tudi kot uglajen gospod, vselej odet v belo obleko. FOTO: Fernando Leon/Afp
Odpri galerijo
Ob svojem delu je bil sicer znan tudi kot uglajen gospod, vselej odet v belo obleko. FOTO: Fernando Leon/Afp

New York  - V svojem 89. letu je umrl Tom Wolfe, osrednja figura novega žurnalizma, ki je vzniknil v ZDA v 60. letih in za katerega je značilna uporaba literarnih pristopov v novinarskih žanrih. Umrl je v bolnišnici na Manhattnu.

Kot poročajo mediji, je novico o smrti potrdila Wolfova agentka Lynn Nesbit.

Wolfe se je rodil 2. marca 1930 v Richmondu v Virginiji. Študiral je na univerzi Yale, svojo novinarsko kariero je začel pri Springfield Unionu v 50. letih, nato pri Washington Postu, leta 1962 pa je začel pisati za časnik The New York Herald Tribune.
Raziskoval in dokumentiral je pop kulturo, hipije in umetnost, pisal o drogi LSD, Wall Streetu, odnosih med rasami in življenju astronavtov.Med najbolj znana Wolfova dela sicer spadajo dela The Electric Kool-Aid Acid Test (1968), The Right Stuff (1979) in The Bonfire of the Vanities (1987).

Slednji je postal velika komercialna uspešnica, po njem je posnet tudi istoimenski film (Kres ničevosti, 1990) v režiji Briana De Palme. Vloge so prevzeli Tom Hanks, Bruce Willis, Melanie Griffith in Kim Cattrall. V središču so ambicije, rasizem, socialna razslojenost, politika in pohlep v 80. letih v New Yorku.

Tudi roman The Right Stuff je sicer dočakal filmsko verzijo (Pravi fantje, 1983). Govori o petnajstih letih ameriškega vesoljskega programa in se osredotoča na izvirno posadko projekta Mercury.

Raziskoval in dokumentiral je pop kulturo, hipije in umetnost, pisal o drogi LSD, Wall Streetu, odnosih med rasami in življenju astronavtov. FOTO: Stephanie Klein-davis/Ap
Raziskoval in dokumentiral je pop kulturo, hipije in umetnost, pisal o drogi LSD, Wall Streetu, odnosih med rasami in življenju astronavtov. FOTO: Stephanie Klein-davis/Ap


Nemška tiskovna agencija DPA navaja, da je Wolfe kot otrok treniral balet in step, po tem ko ga je z umetnostjo seznanila mati. Ko je bil star komaj devet let, je po lastnih navedbah želel napisati biografijo o Napoleonu in ilustrirano knjigo o Mozartovem življenju.

Ob svojem delu je bil sicer znan tudi kot uglajen gospod, vselej odet v belo obleko. Bil je osrednja figura novega žurnalizma, med katere spadajo tudi Hunter S. Thompson, Norman Mailer in Truman Capote.

Komentarji: